Hírek

2005.06.21. 00:00

Mennyi illetéket kell fizetnem?

PÉNZ Olvasónk arra kíváncsi, mennyi illetéket kell fizetni ingatlanvásárláskor vagy csere esetén, illetve örökösödéskor, ajándékozáskor. Azt is szeretné tudni, hol van most a Fővárosi Illetékhivatal.

BAMA

A mai illetéktörvény szerint kedvezmény jár két esetben – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Kevesebb az illeték ingatlan vásárlásakor, ha azt lakás céljára szerezzük. Ha viszont örököljük vagy ajándékba kapjuk az ingatlant, annál alacsonyabb az illeték, minél közelebbi hozzátartozó révén jutottunk hozzá. A háznál vagy teleknél mindig annak valós forgalmi értéke után kell fizetnünk. A számítás alapja nem feltétlenül az az összeg,, amit az ingatlanért adtunk. Az lehet a reálisnál nagyobb vagy kisebb. Az adásvételi szerződés megkötésekor sokan alacsonyabb árat írnak a dokumentumba. Azért, hogy a vevőnek kevesebb illetéket kelljen fizetnie. A jogász azonban óva int ettől. Az illetékhivatal felülvizsgálhatja az ügyletet. Előfordulhat, hogy a szakértő kimegy egy kacsalábon forgó palotához, amelynek vételára papíron tízmillió forint. A vevőnek menthetetlenül le kell rónia a teljes érték utáni illetéket.

A Fővárosi Illetékhivatal címe: 1146 Bp., Hungária krt. 179–187. Telefon: 467-7600. A Pest Megyei Illetékhivatalé: 1148 Fogarasi út 3. Telefon: 470-2200.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!