Hírek

2005.07.04. 00:00

Már halott volt a robbanáskor?

Legalább egy áldozat már halott volt, amikor a robbanássorozat bekövetkezett a törökbálinti petárdaraktárban. Legalábbis egy boncjegyzőkönyvből ez is kiolvasható.

Szemán László

2004. augusztus 5-én a rendőrség szerint a Pyro-Technic Kft. három munkatársa vesztette életét a robbanásokban. A cég robbanóanyaggal való visszaéléssel meggyanúsított vezetői azonban elképzelhetőnek tartják, hogy több áldozat volt. Érvelésüket egyfelől a korabeli sajtótudósításokkal támasztják alá, másfelől a helyszínről elszállított holttestek kísérő okmányainak ellentmondásaival.

A tragédia napjáról szóló tudósításokban szerepel egy, a felrobbant raktártól több mint kétszáz méterre, a kerítés mellett megtalált, összeégett holttest. A cég vezetői szerint nem az ő dolgozójuké a holttest. A raktár munkásai közül egynek a holtteste a raktárromok közelében,  a megrongált konténerek mellett, egynek a teste onnan néhány tízméterre volt. Egy áldozat maradványait pedig 270 fokos „szórással” szétszóródva találták meg. A cég által felkért orvos szakértő szerint egy áldozat maradványai csak akkor szóródnak így szét, ha ő a robbanás epicentrumában van éppen. „Rajta feküdt vagy állt a TNT-n”, fogalmazott a cég egyik vezetője.

A holttestek elszállítása során kiállított kísérő okmányokat is ellentmondásosnak tartják, ezt azonban jelenleg még nem részletezik. A nyomozás részleteit is jól ismerők szerint az áldozatok száma nem kétséges, három, a raktárban dolgozó munkás holttestét, illetve maradványait találták meg a helyszín különböző részein. A rendőrök szerint az, hogy az áldozatok a robbanás pillanatában éltek-e vagy sem, a vizsgálat jelenlegi állása szerint még nem a leglényegesebb megválaszolandó kérdés. A gyanúsított cégvezetők szerint viszont éppen a sürgősen megválaszolandó kérdések egyike. Hiszen, ha nem élt valamelyikük a robbanás pillanatában, akkor megerősödik a merénylet lehetősége.

Lapunk hozzájutott a raktárromok közelében, a megrongált konténer mellett talált holttest boncjegyzőkönyvéhez, amit egy független orvos szakértőnek mutattunk meg. A szakértő érthető okokból elzárkózott attól, hogy névvel véleményezze a boncjegyzőkönyvet. Ám neve elhallgatását kérve rámutatott a jegyzőkönyv egy többféleképpen is értelmezhető részletére. Az olvasható egyebek mellett a jegyzőkönyvben, hogy a tüdők és a légzőszervek „jól megtartottak, sötét szederjes színűek”, „a hörgutak rendes tágak, típusos koromszennyeződés a hörgutakban nem található”. Szakértőnk szerint az áldozat a robbanás és a tűz alatt már nem lélegzett, azaz nem élt, vagy kómában volt. A boncjegyzőkönyv készítői egyébként azt írják: „nevezett halála nagy valószínűséggel az égési sérülések következtében kialakult heveny idegrázkódtatás miatt állott be. A további égési sérülések (IV. fokú) a halál után hőhatás nyomán alakultak ki.” A jegyzőkönyv szerint IV. fokú égései voltak a légzőrendszernek is.

Szakértőnk szerint a boncjegyzőkönyv nem igazolja, nem igazolhatja a merénylet verzióját, az azonban kimondható a jegyzőkönyv alapján, hogy a vizsgált személy már halott, vagy legalábbis lélegzés-képtelen volt, amikor a légzőszerveit igen nagy hőhatás érte. Hozzátette: adott helyzetben, például egy leendő perben természetesen különleges jelentősége lehet egy-egy áldozat halála időpontjának.

A károsultaknak még mindig nem fizetnek

A Törökbálinthoz tartozó pistályi területen a lakó- és üdülőingatlanokban százötven–kétszáz millió forint kárt okozott a robbanássorozat. Tíz épület, tucatnyi gépkocsi teljesen megsemmisült, hatvan épület részben károsult. Az önkormányzat gyorssegélyén kívül más pénzbeli támogatást nem láttak a biztosítással nem rendelkező károsultak. Akik per-társaságot alakítottak, de pert egyelőre nem tudnak indítani. A kárt ugyanis a belügyminiszter állásfoglalása szerint a károkozón kell behajtani. Aki, ugye, továbbra is ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!