Hírek

2005.07.08. 00:00

Tiltakozik a Szabadság-szobor lánya

Éles hangon kikelt a budapesti Szabadság-szobor modelljének lánya a Gellérthegyre tervezett torony ellen. Mint korábban a Reggel megírta, az elképzelések szerint hatvanöt méter magas, szódásüveg vagy toll alakú kilátóból lehetne megnézni Budapestet.

Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Így nézne ki a toronyból a szobor
[/caption]A torony háromszázmillió forintba kerülne. Ehhez keres támogatókat Gaskó Gábor turisztikai tanácsadó. Jansoné Thuránszky Éva édesanyjáról mintázták a pálmaágat tartó szobrot. Az asszony szerint ezzel tönkretennék Budapest szimbólumát. A torony képe ugyanis elnyomná a Szabadság-szobor látványát. Pedig turisták milliói mennek fel évente a Gellérthegyre busszal vagy gyalog – mondja Thuránszky Éva. Kimondottan őrült ötletnek tartja megfosztani Budapestet ettől az ingyenes látványosságtól. Szerinte „ép eszű ember nemet mond erre az idétlenségre”. – Szegény édesanyám biztosan szívrohamot kapna, ha élne és ezt hallaná – mondja. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke mindenesetre a nemet mondók közé tartozik. – Műemlékileg védett terület a Gellérthegy és a Citadella. Ha itt bármit építeni akarnak, ahhoz a hivatal engedélyét kell kérni. Ilyen építményhez mi biztosan nem járulunk hozzá, annyira elütne a környezetétől – közölte Varga Kálmán. Az elnök komolytalannak tartja az ötletet. Ettől függetlenül ha valaki valamilyen tervet készít, és átadják nekik, azt elbírálják majd.

A Szabadság-szobrot 1948-ban állították. Modelljének, Thuránszkyné Gaál Évának soha semmi haszna nem származott abból, hogy róla mintázták. Az amerikai Szabadság-szobor modelljének még az utóda is járadékot kapott. Thuránszkynénak viszont még egy osztrák vámtiszttel való kapcsolatát is meghiúsították a magyar hatóságok. Nem engedték el ugyanis egy vacsorameghívásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!