Hírek

2005.08.22. 00:00

A kis- és középvállalatok mentora

A világ legnagyobb hitelkártya-kibocsátója, a GE Money tulajdonában lévő Budapest Bank fiókhálózata 2006 végére megduplázódik Magyarországon. A lakossági és vállalati ügyfelek száma pedig két és félszeresére bővül. Mark Arnold elnök-vezérigazgató tíz hónappal ezelőtt vette át a BB irányítását.

Bán Károly

– Az életrajzából ítélve önt a GE Money mindig oda vezényli, ahol jelentős átalakításokat határoz el. Magyarországra is valamilyen különleges megbizatással érkezett?
– Ezt nem mondanám, bár az kétségtelen, hogy a bankcsoport rövid idő alatt számottevő beruházásokat hajt végre Magyarországon. Csak az elmúlt három hónapban nyolc új fiókot nyitottunk szerte az országban. Persze nem csupán a terjeszkedésre tesszük a hangsúlyt, arra is törekszünk, hogy néhány – általunk különösen előnyben részesített üzletágban – rohamos léptekkel erősítsük piaci pozícióinkat, mindenekelőtt piaci részesedésünket.

– Az ember, amerre a fővárosban jár, rendszeresen a BB egy új reklámjával, történetesen az adósságrendező hitelekkel találja magát szemben. Nem tartja ezt túlságosan kockázatos üzletágnak?
– Nem, hiszen e hitelek mögött megfelelő fedezet, jelzálog áll, s az érdeklődés is hatalmas. Míg az áruvásárlási kölcsöneink állománya alig-alig nő, addig a hitelkártyákkal történő hitelkihelyezésünk megnégyszereződött. Az idei év első hat hónapjának végére a lakossági üzletág teljes hitelállománya egy év alatt 34 százalékkal bővült, ami jelzi, hogy a bank jó úton jár.

– Milyen területeken kívánnak versenyre kelni a régióban is vezető szerephez jutott OTP-vel?
– Az OTP meghatározó szerepet tölt be a magyar piacon, de ez a helyzet számomra teljesen ismerős. Korábban Portugáliában dolgoztam, ahol a Millennium BCP vitte a prímet. Úgy gondolom, hogy a mi erősségünk a kreativítás, ezért olyan pénzügyi szolgáltatásokkal próbálunk előrejutni, amelyek a magyar piacon vagy még nem honosodtak meg, vagy gyerekcipőben járnak. Az emberek mindennapi életét megkönnyítő pénzügyi szolgáltatások területén sok-sok újdonsággal szeretnénk előrukkolni. Az adósságrendező hitel is ilyen. De hasonlóan népszerű az építőanyagok vásárlásához használható Lindab-hitel, illetve a használtautó-vásárláshoz igényelhető Autóklub-hitel.

– Annak mi az oka, hogy a vállalati hitelezésben inkább a kis- és közepes vállalatokat célozták meg?
– Talán az eddigiekből is kiderülhetett, hogy a Budapest Bank a piaci résekbe igyekszik behatolni. Úgy tapasztaltam, hogy Magyarországon ez a vállalati kör nehezen kap jó és gyors szolgáltatást, ezért mi a nekik nyújtott szolgáltatásokat a fogyasztói piacon nyújtott szolgáltatásokhoz tesszük hasonlóvá, azaz felgyorsítjuk és egyszerűsítjük az ügyintézést.

– Gondolom, ebbe a koncepcióba illeszkedett az is, amikor idén májusban piacra dobták a Budapest kötetlen vállalkozói hitelek termékcsaládot. Vevők erre a kisvállalkozások?
– Három hónap alatt 1,3 milliárd forintot helyeztünk ki ennek révén, azt hiszem, ez bizonyíték a sikerre.

– Ön rövid idő alatt számos új bankterméket honosított meg Magyarországon. A munkatársai mit szólnak ehhez a szédítő tempóhoz?
– A bankvilág ilyen, nincs megállás, az a pénzintézet, amelyik nem tudja ezt a tempót felvenni, lemarad a versenyben, s a munkatársaim tökéletesen alkalmazkodtak a verseny követelményeihez. Nyilvánvaló, hogy az elkövetkező években konszolidáció várható a bankpiacon. A Budapest Banknak nem lehet más célja, mint hogy egyre több területen növelje a piaci részesedését.

– Portugáliában, előző munkahelyén három évet töltött. Magyarországon milyen hosszú időre rendezkedett be?
– Mindenképp évekre, már a családom is ideköltözött. Eleinte kicsit idegenül mozogtam Budapesten, de tíz hónap után egyre több helyen vagyok otthonos.

– Ön Liverpoolban született. Miként élte meg, hogy a város futballcsapata az idén megnyerte a Bajnokok Ligáját?
– Ott voltam a BL-döntőn, s bevallom, amikor a szünetben a Milan 3-0-ra vezetett, már a kabátomat kerestem, hogy visszamegyek a szállodába. Egy barátom beszélt rá, hogy maradjak még egy kicsit. Nem vagyok futballrajongó, de az a 15 perc, amikor szülővárosom csapata kiegyenlített, életem egyik legnagyobb élménye volt. De még akkor sem hittem, hogy megnyerhetjük a BL-t, aztán mégis így történt.

– Hasonlítható ez valamihez az üzleti pályafutásában? Azért is kérdem, mert ön már egészen fiatalon igazgatói posztokat töltött be a GE Moneynál. Hogyan sikerült ilyen gyorsan előrejutnia a szamárlétrán?
– Több mint tíz éve dolgozom a GE-nél. Angliában a kártyaüzletágban kezdtem, majd rövidesen mélyvízbe dobtak, s egy új terület, a Six Sigma Quality bevezetését bízták rám. Ez olyan jól sikerült, hogy a tulajdonos egyre több olyan feladattal bízott meg, amikor teljesen új rendszereket kellett felépítenem. Így kerültem Írországba és Indiába is, aztán meg Portugáliában kötöttem ki.

– Nyilván megvan ennek a – mifelénk Magyarországon úgy mondanák – „cigányéletnek” is a szépsége, amikor az embert hol ide, hol oda vezénylik a világban, de mit szól ehhez a felesége?
– Elfogadja. Magyarországon nagyon jól érzi magát; a minap is megjegyezte: innen nem szeretne továbbköltözni.

Mark John Arnold

36 éves, angol állampolgár. Nős, két gyermeke van. 1990-ben az University of Liverpoolon, majd 1993-ban marketing szakon szerzett diplomát.

Pályáját ügyfélkapcsolati menedzserként kezdte, tíz éve áll a GE szolgálatában. Néhány évig az Egyesült Királyságban dolgozott, már 1996-ban ügyfélkapcsolati igazgatóvá nevezték ki, 1999-től minőségi igazgató.

2001-ben a GE Portugáliába küldi, ahol az autófinaszírozási, a lakossági és a kereskedelem-finanszírozási üzletág vezetésével bízzák meg, 2001 októberétől vezérigazgató.

2004 novembere óta a Budapest Bank Rt. elnök-vezérigazgatója.

Kedvencek

Autó: Audi, mert fiatalos márkának tartja

Könyv: Dan Brown-rajongó, művei közül különösen A Da Vinci-kódot szereti

zene: a dinamikus zenét játszó angol Coldplay

Hobbi: hegyikerékpár, vízisí, bár utóbbit Magyarországon még nem művelte

Nyaralás: Portugália

Cégtörténet: a legnagyobb kártyakibocsátó

A GE Money több mint 151 milliárd dolláros mérlegfőösszegé-vel a General Electric Company-csoport tagja. Több mint 100 millió lakossági ügyfélnek, kereskedőnek és autókereskedőnek kínálja szolgáltatásait a világ 47 országában. A GE Money a világ legnagyobb hitelkártya-kibocsátója. 2004-ben a GE Money-csoport nyeresége 2,2 milliárd dollárról 2,5 milliárdra emelkedett, ami 17 százalékos bővülés. A főtulajdonos GE Money Bank által elfogadott üzleti stratégia szerint a Budapest Bank hálózata 2006 végére várhatóan több mint duplájára bővül. 2005 első fél évének végén a BB hitelállománya meghaladta a 360 milliárd forintot, betétállománya a 380 milliárdot.

Pályáját ügyfélkapcsolati menedzserként kezdte, tíz éve áll a GE szolgálatában. Néhány évig az Egyesült Királyságban dolgozott, már 1996-ban ügyfélkapcsolati igazgatóvá nevezték ki, 1999-től minőségi igazgató.

2001-ben a GE Portugáliába küldi, ahol az autófinaszírozási, a lakossági és a kereskedelem-finanszírozási üzletág vezetésével bízzák meg, 2001 októberétől vezérigazgató.

2004 novembere óta a Budapest Bank Rt. elnök-vezérigazgatója. Kedvencek Autó: Audi, mert fiatalos márkának tartja

Könyv: Dan Brown-rajongó, művei közül különösen A Da Vinci-kódot szereti

zene: a dinamikus zenét játszó angol Coldplay

Hobbi: hegyikerékpár, vízisí, bár utóbbit Magyarországon még nem művelte

Nyaralás: Portugália Cégtörténet: a legnagyobb kártyakibocsátó A GE Money több mint 151 milliárd dolláros mérlegfőösszegé-vel a General Electric Company-csoport tagja. Több mint 100 millió lakossági ügyfélnek, kereskedőnek és autókereskedőnek kínálja szolgáltatásait a világ 47 országában. A GE Money a világ legnagyobb hitelkártya-kibocsátója. 2004-ben a GE Money-csoport nyeresége 2,2 milliárd dollárról 2,5 milliárdra emelkedett, ami 17 százalékos bővülés. A főtulajdonos GE Money Bank által elfogadott üzleti stratégia szerint a Budapest Bank hálózata 2006 végére várhatóan több mint duplájára bővül. 2005 első fél évének végén a BB hitelállománya meghaladta a 360 milliárd forintot, betétállománya a 380 milliárdot. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!