Hírek

2005.08.03. 00:00

Két nappal elhalasztott atomprogram

Irán belegyezett abba, hogy Iszfahanban két nappal később kezdje meg az uránfeldolgozást. A döntés az ENSZ felszólítására született meg. Irán nemzetbiztonsági tanácsának vezetője, Ali Muhammadi elmondta: személyesen el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) elnöke tolmácsolta a kérést.

Csák E.

A halasztás célja az, hogy az ENSZ-szakértők ellenőrizhessék a nukleáris létesítményt lezáró plombák leszedését. Egy tévényilatkozatban Muhammadi úgy fogalmazott, hogy akár egy hetet is tudnak várni az ellenőrök megérkezéséig. A feltétel az, hogy az „európai trojka” (Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) olyan javaslatot terjesszen elő a tárgyalásokon, amelyek nem korlátoznák Irán jogát a nukleáris technológia fejlesztésére.
A nyugati államok egy része, elsősorban az USA, atomfegyverkezéssel vádolja az iszlám köztársaságot, Teherán viszont ragaszkodik ahhoz, hogy fejlesztései békés célokat szolgálnának. Tekintve, hogy a tárgyalások régóta egy helyben topognak, Irán ismét előhúzta az adut és közölte: újraindítja az uránfeldolgozó üzemet. Egyes megfigyelők szerint ijesztgetésről van szó, és Teherán végső soron nem akarja magára haragítani a nemzetközi közvéleményt. Egyébként is: a pálcatörés veszélye inkább a natanzei urándúsító újraindításával következhet be.
Mindeközben a The Washington Post a minap közzétette egy tekintélyes amerikai hírszerzési cég jelentését. A National Intelligence Estimate úgy véli, hogy Iránnak mintegy tíz évre van szüksége atomfegyver kifejlesztéséhez. Ez a becslés ellentétben áll a hisztérikus washingtoni kijelentésekkel, amelyek szerint Teherán közel jár az atombomba előállításához.
Az új helyzetértékelés alapján a diplomatáknak több ideje lehet a vitatott program tisztázásához. George Bush is azt állítja, hogy a diplomáciai megoldás
híve, ugyanakkor közölte: „minden lehetséges kártya az asztalon van”.
A NIE jelentésírói szerint nincs információ arról, hogy Irán fejlesztései közvetlenül kapcsolódnának az atombombához.

Csák E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!