Hírek

2005.08.22. 06:37

Láthatatlan jelzőlámpák

A zöldszervezetek örülhetnek, Budapest forgalmas útjai mentén burjánzanak a fák. A lombok azonban veszélybe sodorják a közlekedőket, mivel eltakarják a lámpákat.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sajnos ez egy jellegzetes kép a körútról: a fák takarása miatt alig lehet látni a lámpát. A szakemberek szerint is életveszélyesek az útra belógó ágak.
[/caption]Budapest a láthatatlan jelzőlámpák és KRESZ-táblák városa. A legforgalmasabb közlekedési csomópontoknál észrevehetetlenek az útjelzők. Nem azért, mert ellopták volna vagy nem működnének, noha ilyen esettel is lépten-nyomon találkozni. A burjánzó budapesti fák lombkoronája takarja el a lámpákat és a táblákat sok helyütt. A rendőrség szerint ez balesetveszélyes lehet, hiszen egy piros jelzés vagy egy stop feliratú tábla elvétése súlyos balesethez vezethet. Jámbor István rendőr alezredes szerint gondatlanságból elkövetett veszélyokozásról lehet beszélni, ha a közútkezelő nem teremti meg a biztonságos közlekedés feltételeit. Ebbe az is beletartozik, hogy láthatóvá kell tenni a lámpákat és a táblákat. Ez a közútkezelő feladata.  Budapesten az ezer kilométeres főútvonal-hálózat a fővárosi önkormányzathoz tartozik. Köztük az Andrássy út, Üllői út és Nagykörút, ahol sokfelé látni, illetve nem látni faágak által eltakart jelzőlámpát. Pedig két fővárosi közműcég és az önkormányzaton belül két részleg is foglalkozik a témával. A közlekedési ügyosztály a fő- és tömegközlekedési útvonalak fáit istápolja. A környezetvédelmi ügyosztály pedig a kiemelt fasorok ágait gondozza. Pontosabban az általuk megbízott Főkert Rt. A közlekedési ügyosztály, de még a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) is velük végezteti el a munkát. Az FKF útellenőrei rendszeresen járják a várost. Ha valahol láthatatlan lámpára, táblára bukkannak, azonnal jelzik azt a kertészeti cégnek. Máskor a lakosságtól kapnak bejelentéseket. Így évente mintegy nyolcmillió forintot költenek úgynevezett „KRESZ-gallyazásra” – közölték az FKF-nél.

A környezetvédelmi ügyosztály a napokban méri fel a nagykörúti lombokat. Radnóczi Péter alosztályvezető azt mondja, folyamatosan gallyazzák a budapesti fákat. Az új jelzőlámpás csomópontoknál pedig már nem ültetnek fát. A múltban azonban nem gondoltak erre a városvezetők. Az Andrássy út belső szakaszán nyolcvanéves ostorfák állnak. Ezek pedig ebben a korban már lógatják ágaikat. Ahol kell, ott akár évente többször is lemetszenek a növényből.

A budapestiek rendszeresen nem látják a táblákat

Nagy Zsolt (34) taxisofőr: A Nyugati felé haladva a Nagykörúton több kereszteződésben nem látni rendesen a lámpát és a táblákat. Nekem még nem volt ebből gondom, mert fejből is tudom a forgalmi rendet. De aki nem rutinos vezető, könynyen azt hiheti, hogy nem kell megállnia, és máris kész a baj.

Felhőssy Ákos (26) fodrász: A múltkor itt, az Andrássy úton kis híján összetörtem magam a motorral. Kihajtott elém egy autó, alig tudtam megállni. A vezetője azt mondta, nem látta a faágtól a piros lámpát. Máskor is kerültem már hasonló helyzetbe. Tele van a város ilyen veszélyes kereszteződéssel.

Felhőssy Ákos (26) fodrász: A múltkor itt, az Andrássy úton kis híján összetörtem magam a motorral. Kihajtott elém egy autó, alig tudtam megállni. A vezetője azt mondta, nem látta a faágtól a piros lámpát. Máskor is kerültem már hasonló helyzetbe. Tele van a város ilyen veszélyes kereszteződéssel. Sajnos ez egy jellegzetes kép a körútról: a fák takarása miatt alig lehet látni a lámpát. A szakemberek szerint is életveszélyesek az útra belógó ágak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!