Hírek

2005.08.13. 00:00

Magyar dílert lőttek le az amerikai zsaruk

Váratlan tragédiába fulladt Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban egy rendőri akció: egy hétfős, kábítószer-ellenes egység egyik tagja meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor rajtaütöttek egy ártatlannak látszó marihuánadíleren.

Balaton B.

A termesztő Dévai Gergely 25 éves, debreceni fiatalember volt, aki tíz éve élt az Egyesült Államokban. 15 évesen került ki Amerikába, és 2003-ban diplomázott le a louisianai egyetemen, ahol apja tíz éve professzori állást kapott. A rendőrök egy 45-ös kaliberű pisztolyt, rengeteg éleslőszert és egy lefűrészelt csövű puskát foglaltak le nála. Kiderült, Dévai nemcsak dílerkedett, hanem termesztette is a kendert.

Dévait egyik szomszédja panaszolta be, hogy „gyanús dolgokat művel”. A kábítószer-ellenes osztály megbizonyosodott róla, hogy viszonylagos nagykereskedővel állnak szemben, és akcióba léptek. Bár az egység hét főből állt, csak hárman settenkedtek fel Dévai szobájának ajtajához. Mindhárman civil ruhában, de „Police” feliratú golyóálló mellényben voltak. Kopogtak, de miután nem reagált senki, bementek. Dévai tüzet nyitott, és mind a három rendőrt lelőtte. Közben három golyó őt is eltalálta, kettő a hasába, egy pedig karjába fúródott. Egy órával kórházba szállítása után meghalt.

A történet furcsasága, hogy a rendőrök nem számítottak nagy ellenállásra, pedig Dévainak már volt fegyverrel kapcsolatos kihágása 2004 szeptemberében, amiért eljárás is indult ellene. Pár hónapos büntetéssel megúszta volna, ha nem veszik észre a fegyvereit. Ha igen, akkor tíz évet is kaphatott volna. A fiú apja, Dévai István nem kívánt nyilatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!