Hírek

2005.08.29. 00:00

Újságírókkal együtt nem kellett Karcsika

Sem az apa, sem Mehmet Karcsika nem volt jelen a bíróságon, amikor első fokon az anya javára döntött az isztambuli bíróság. A tárgyalótermen kívül viszont az apa egyezkedni akar.

Nagy Eszter Dóra

– Egy héttel a tárgyalás előtt kezdődtek meg az egyeztetések, hogy találkozhassak a fiammal – kezdte mesélni hazatérte után az Isztambulban történteket Bogosné Pap Edina (28). Az aszszony már 13 hónapja nem látta gyermekét. Mehmet Karcsikát ugyanis tavaly júliusban az apa láthatásról elvitte, és hamis útlevéllel Törökországba juttatta. Edina azóta harcol azért, hogy gyermekét visszakapja. Az anya múlt hét kedden utazott el Isztambulba, mivel a hágai egyezmény szerinti, a gyermek jogellenes elvitelének ügyében döntő bírósági tárgyalást szerdán tartották a törökországi nagyvárosban.

– Amikor megérkeztem, öt órán keresztül ment a huza-vona, hogy létrejöjjön a találkozó a fiammal – mondta Edina. Az apa ugyanis ragaszkodott a média jelenlétéhez, az asszony viszont négyszemközt akart találkozni Karcsikával. Végül abban állapodtak meg a felek, hogy a szerdai tárgyalásra a férfi elviszi a gyermeket. Nem így történt. Sem ő, sem a fiú nem jelent meg a tárgyalóteremben. A mintegy negyven percig tartó perben első fokon arról döntöttek, hogy vissza kell adni az anyának Karcsikát. A határozat azonban nem jogerős, és egyelőre nem lehet tudni, pontosan mikor lesz a másodfokú tárgyalás.

– Csak a magyarországi gyakorlathoz tudunk viszonyítani, így azzal számolunk, hogy fél év múlva megszülethet a jogerős döntés – fogalmazott Edina. Az asszony még azt sem tudja, pontosan mi is áll a határozatban, mert azt még most fordítják le neki magyarra. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a férfi eltünteti a kisfiút, csak annyit mondott: ez az apán múlik.

Az apa ugyan nem ment el a tárgyalásra, másnap azonban a szállodájában egyedül kereste fel Edinát. Az asszony megígérte neki, hogy nem beszél kettejük találkozójáról, ám annyit elárult: megpróbálnak közös nevezőre jutni a gyermek elhelyezése ügyében. Edina szerint Karcsikát azért nem vitte el a férfi a tárgyalásra, mert attól tarthatott, az asszony hazalopja a fiút Magyarországra. Edina azt is elmesélte, hogy a férfi átadta neki a telefont, és pár percet beszélhetett Karcsikával. – Magyarul szóltam a fiamhoz, aki kijelentette, nem beszél magyarul. Mondtam neki, hogy nem baj, akkor beszélünk törökül – így az asszony, aki csak alapszinten ismeri a török nyelvet.

Edina szerint fia jó hangulatban volt. Amikor megemlítette neki, hogy hamarosan találkoznak, a fiú azt válaszolta: jó. A láthatásról a bíróság határozott. Minden hónap első és harmadik szombatján Karcsika és anyukája tíz-tíz órát tölthetnek együtt. Az első ilyen találkozó ezen a héten lesz. Edina lapunknak azt is elmondta, hogyha az apa nem adja át neki Karcsikát, végrehajtást fognak kérni, és ha ez sem jár sikerrel, feljelentést tesz ellene. Ez azt jelentené, hogy Törökországban, a nemzetközi körözés mellett, a török hatóságok is eltűntként keresnék a kisfiút.

Egymillió forintba kerül a török ügyvédnő

Az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány továbbra is fizeti Edina költségeit. Földesi-Szabó László lapunknak úgy fogalmazott: a jogerős döntés meghozataláig a láthatásokhoz szükséges repülőjegyek árát is állják. Ez az asszonynak, akinek saját bevallása szerint jelenleg a jövedelme csak a 24 ezer forintos gyesből áll, nagy segítség. A szervezet az ügyvédi költségeket is fizeti, a török jogásznő egymillió forintot kért. Ebben benne vann a fordítások és az esetleges végrehajtások ára is. Utóbbiért ugyanis Törökországban külön fizetnie kell a végrehajtást kérő félnek.

A szakértő szerint mindent elárul a gyermekrajz

A bírósági tárgyaláson előkerülő pszichológusi szakvélemény alátámaszotta Edina gyanúját. Az asszony megfogalmazása szerint a dokumentumban a szakértő igazolta, hogy az elmúlt egy év alatt az apa folyamatosan „mosta a fia agyát, és folyamatosan hazugságokkal traktálta a gyermeket”. Karcsikát arra kérték, rajzolja le a családját. A képen a kisfiú középre rajzolta magát, kétoldalt pedig, saját maga mellé, egyenrangúan ábrázolta a szüleit. Ez a gyermekrajz a pszichológus szerint arra utal, hogy Karcsika az elmúlt hónapok hatásai ellenére sem elutasító az anyukájával szemben.

a jogerős döntés meghozataláig a láthatásokhoz szükséges repülőjegyek árát is állják. Ez az asszonynak, akinek saját bevallása szerint jelenleg a jövedelme csak a 24 ezer forintos gyesből áll, nagy segítség.

A szervezet az ügyvédi költségeket is fizeti, a török jogásznő egymillió forintot kért. Ebben benne vann a fordítások és az esetleges végrehajtások ára is. Utóbbiért ugyanis Törökországban külön fizetnie kell a végrehajtást kérő félnek. A szakértő szerint mindent elárul a gyermekrajz A bírósági tárgyaláson előkerülő pszichológusi szakvélemény alátámaszotta Edina gyanúját. Az asszony megfogalmazása szerint a dokumentumban a szakértő igazolta, hogy az elmúlt egy év alatt az apa folyamatosan „mosta a fia agyát, és folyamatosan hazugságokkal traktálta a gyermeket”.

Karcsikát arra kérték, rajzolja le a családját. A képen a kisfiú középre rajzolta magát, kétoldalt pedig, saját maga mellé, egyenrangúan ábrázolta a szüleit. Ez a gyermekrajz a pszichológus szerint arra utal, hogy Karcsika az elmúlt hónapok hatásai ellenére sem elutasító az anyukájával szemben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!