Hírek

2005.09.17. 00:00

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

BAMA

Minimális hozamelmozdulások jellemezték az állampapírpiacot a héten. A rövidebb és hoszszú lejáratokon enyhe hozamcsökkenés, míg az 1-3 éves lejáratokon enyhe hozamemelkedés ment végbe. Nem mindennapi eseménynek lehettünk tanúi az állampapírpiacon: az MNB államkötvényeket adott el, amelyeket 2003-ban vásárolt. Ezeken jelentős nyeresége keletkezett a jegybanknak, de a lépés felveti a kérdést, hogy a jelenlegi és különösen a hoszszabb futamidejű hozamokat nem tartja-e indokolatlanul alacsonynak a jegybank. Továbbá a hosszabb futamidejű papírok hozamemelkedését „segítheti” a meglévő autópálya-szakaszok kiszervezéséhez kapcsolódó költségvetési bevételek elszámolásával kapcsolatos vita a Pénzügyminisztérium (PM) és az Eurostat, az Európai Unió  statisztikai hivatala között. Amennyiben az Eurostat úgy dönt, hogy a PM indokolatlanul számolta el a bevételeket, az ESA szerinti hiány – az eredményszemléletű mutató – a GDP 0,8 százalékával nőhet. Ez viszont ismét kitolhatja az eurócsatlakozás 2010-es dátumát, ami szintén a hosszabb futamidejű hozamok emelkedését eredményezheti.

A BUX 2,93 százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet. Úgy tűnik, hogy a globális tőkeáramlások a fejlődő piacok irányába, és így hazánkba is, fenn tudja tartani a keresletet a hazai papírok iránt, ami a részvénypiac elmúlt időszakban végbement emelkedését magyarázza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!