Hírek

2005.10.10. 00:00

Cézár és Kleopátra szomszédok

Ehud Amir adó- és pénzügyi tanácsadóként jött hazánkba, ám az ingatlanfejlesztés jobban vonzotta. Ma az Autóker Holding Rt. társtulajdonosa és elnök-vezérigazgatója.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A munkahelyek többsége a pesti oldalon van, és a fiatalok nem szeretik kevés szabad idejüket utazással eltölteni. Az elképzelés bevált, népszerűek a belvároshoz közeli lakások.
[/caption]– Cézár Ház, Kleopátra Ház, Római Kert, Marina Part – csábítóan hangzó nevek, amelyek azonban nem görög üdülőtelepek, hanem lakóházak. Mégpedig Budapesten, a belvároshoz közel. És akié az ötlet, az egy 35 éves, izraeli üzletember. Miért pont ön, miért pont itt, és miért pont ezt?
– Jó tíz éve, 1996-ban érkeztem Magyarországra a KPMG felkérésére könyvvizsgálóként. Később pénzügyi és ingatlanfejlesztési tanácsadóként is dolgoztam, és már akkor éreztem, hogy bár minden gazdasági tevékenység alapja a pénzügy, az én világom nem a számoké, hanem a kézzelfogható valóság. Vagyis az üzletnek olyan részével szeretnék hosszabb távon foglalkozni, ahol szemmel látható és lehetőleg gyönyörködtető az eredmény. Márpedig maradandót alkotni az építőiparban, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó ingatlanfejlesztésben lehet. Az Autóker Holding Rt.-nek jelenleg nyolc beruházása fut párhuzamosan, a tisztán látás érdekében mindegyik egy-egy önálló, de a holdingoz tartozó cégben. Terveinkből több mint 1500 lakás már felépült, és 2009-ig további 3500-at szeretnénk átadni. A többségét Budapest XIII. kerületében. Ott, ahova előttünk építési vállalkozó nem tette be a lábát, mert azt mondták, hogy ezen a környéken igényes otthonokat nem lehet eladni. Én viszont, saját életvitelemből kiindulva úgy gondoltam, miért is ne lehetne az egykori ipartelepek helyén új és modern lakóövezetet kialakítani? Buda valóban vonzóbb a tehetősebbek számára, de a munkahelyek többsége a pesti oldalon van, és a napi tíz–tizenkét óra karrierépítés után a fiatalok már nem igazán szeretnék a megmaradó kevés szabad idejüket utazással, a hídon a közlekedési dugóban való araszolgatással tölteni. Úgy gondoltam, ők biztosan vevők lesznek ezekre a belvároshoz közeli, kényelmi szempontjaikat is kielégítő lakásokra. Első fejlesztéseink helyszíne Újlipótváros volt, amely mellett tradíciója, a jó tömegközlekedés, valamint az elérhető telkek szóltak. A kereslet minket igazolt. Az áraink ugyan nem alacsonyak, de minden épületünkben van éjjel-nappali porta, és valamennyi házban van helyben sportolási lehetőség is, mert meg vagyok győződve arról, hogy a napi hajtás aktív kikapcsolódás nélkül nem igazán viselhető el.
– Mennyire szól bele egy épület terveibe vagy a funkciók kialakításába?
– A kollégáim szerint túlságosan is, hiszen a homlokzat kialakításától a nyílászárók kiválasztásáig odafigyelek minden részletre. De úgy érzem, ezen múlik a sikerünk. Az idő eddig minket igazolt. Korábban például elég sokat vitatkoztunk arról, hogy mi a megfelelőbb: az olcsóbb, könnyen tisztítható, nem korrodáló műanyag ablakok, vagy a drágább és a későbbiekben esetleg festést-mázolást igénylő fa nyílászárók. Ragaszkodtam az utóbbihoz, mert a fát barátságosabbnak, elegánsabbnak érzem, és a lakók visszajelzései igazolták ezt a döntést is.

– Sokan tartják önt az ingatlanfejlesztési szakmában bátornak, mások egyszerűen irigylik a sikereit. Saját maga miben látja a különbséget cége és a versenytársak között?
– Az üzleti partnereim szerint néha nemhogy bátor nem vagyok, inkább túl óvatos, és akár tízszer ennyi beruházásba is belefoghatnánk. Én magam azt hiszem, hogy jól érzem a határt a bátorság és a merészség között. Ami pedig a versenytársakhoz való viszonyomat illeti: nem arra összpontosítok, hogy ők mit csinálnak. Nem őket követem, hanem a saját elképzeléseimet elemzem – például a helyszín megválasztásakor –, és ha úgy gondolom, hogy lesz igény az adott helyen az adott lakásokra, akkor megépítjük azokat.
– Az a tény, hogy igen fiatal, segíti vagy inkább hátráltatja céljai elérésében?
– Munkatársaim elfogadnak. A külső üzleti kapcsolatainkban azonban, mivel a tárgyalópartnereim általában idősebbek nálam, néha valóban van a személyes kontaktus kialakításában a fiatalságomnak hátránya. Ám igyekszem magam velük is hamar elfogadtatni.
– Magyar felesége van, és három hónapos a gyermekük. Jut rájuk elég ideje a cég vezetése mellett?
– Amikor még csak vártuk a gyereket, az ismerőseim gyakran mondogatták, hogy ha megszületik, felborul a korábbi napirend, de nem igazán hittem el. Pedig nekik lett igazuk. Továbbra is ritka ünnep, ha este hat óra előtt érek haza, de amikor csak tehetem, velük vagyok. Szerencsére a feleségem megértő, és persze a gyerekkel kapcsolatos feladatok zöme az övé.

Ehud Amir (35 éves)

Az Autóker Holding Rt. elnök-vezérigazgatója. Ehud Amir legnagyobb szakmai eredményének tartja, hogy pénzügyi szakemberként tudott maradandó értéket felmutatni. Magyar felesége jogász, kisfia 3 hónapos. Hobbija a sport, ezen belül elsősorban a futás, a szörfözés, a búvárkodás és a síelés. Szeret utazni, kedvence Törökország és a Maldív-szigetek.

Szakmai életút

Ehud Amir 1994-ben szerezte diplomáját a tel avivi egyetem közgazdasági és számviteli szakán. Első munkahelye 1996-ig a Price Water House volt Tel Avivban, majd 1996-ban a KPMG felkérésére érkezett Magyarországra, ahol 1998-ig dolgozott könyvvizsgálóként és ingatlan-tanácsadóként. Ezt követően 2000-ig a Plaza Centers regionális pénzügyi vezetője. Azóta az Autóker Holding Rt. elnök-vezérigazgatója.

Két épület is ingatlanfejlesztési díjat kapott

Sokan rácsodálkoznak, hogy az Autóker Holding Rt. tevékenységének semmi köze az autókhoz. A cég jogelődje, az 1949-ben alapított Autóker meghatározó szerepet töltött be a magyar jármű- és autóalkatrész-kereskedelemben. A cég 1992 után kezdte bővíteni tevékenységét ingatlanberuházásokkal. A 3,3 milliárd forint saját tőkéjű Autóker Holding Rt.-nek jelenleg több mint 70 ezer négyzetméter irodája, raktára, logisztikai központja van. Ezeket bérbeadással hasznosítja. A XIII. kerületi Cézár Ház építésével a cég tevékenységében mind markánsabbá vált a lakóingatlan-fejlesztés. Jelenleg a XIII., a VI. és a VII. kerületben építkeznek. A 2003-ban átadott Kleopátra Ház 2004-ben, majd az akkor még csak épülőben lévő Marina Part első üteme 2005-ben elnyerte a ReSource Magazin ingatlanfejlesztési díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!