Hírek

2005.11.11. 17:00

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Mindenki szeretne eligazodni a befektetések világában. Olvasóinknak ehhez nyújtunk segítséget.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba. Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.



November 7. és 11. között az euró a 248 forint körüli szintről 251 fölé erősödött. Ezzel párhuzamosan jelentős hozamemelkedés ment végbe az állampapíroknál. A rövidebb, éven belüli papíroknál 17-23 bázispontos, míg a távolabbi lejáratokon rég nem látott, 37-51 bázispontos hozamemelkedés ment végbe.

A gyengülés mögött elsősorban a lengyel belpolitikai bizonytalanság áll, mely a régió összes devizaárfolyamára hatással volt. Emellett kedvezőtlenül hatott az árfolyamokra az európai pénzügyminisztereknek a magyar költségvetést elmarasztaló álláspontja, mely azonban szankciókat nem helyezett kilátásba.

Szótár

Bázispont: a százalékpont egy század része (1 bp=0,01 százalékpont)

MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény

Portfolió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll

A héten a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX 6,73 százalékos csökkenéssel fejezte be a hetet. Szűkmarkúan jutalmazta a piac a vállalati jelentéseket, a frissen jelentők közül szinte valamennyi cég részvényárfolyama csökkent, és a még kifejezetten pozitív hírekről beszámolók sem tudtak erősödni. Az egyik negatív meglepetés éppen a MOL-hoz kapcsolódik: a megnövekedett költségszint, valamint a 8,6 milliárd forintos bírság miatt a profit szintjén is elmaradt az elemzői várakozásoktól. Portfóliónkon ezen a héten nem változtattunk.

MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény

Portfolió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!