Hírek

2006.01.19. 13:20

A hőmérők is befagynak a hétvégén Oroszországban

Akár mínusz 40 fokra is lehűlhet a hőmérséklet Oroszországban a hét végére. A még orosz viszonylatban is rendkívül hideg idő már napok óta próbára teszi az országot.

BAMA

Akadozik egyes városokban a távfűtés, a növekvő áramfogyasztás miatt pedig korlátozásokat kellett bevezetni. A hideg Magyarországra is kihatott, szerdán 20 százalékkal kevesebb gázt kapott hazánk az átlagosnál, ez azonban itthon nem okozott krízishelyzetet.

Moszkva mellett a hőmérő higanyszála mínusz 36 fokra kúszott le, ám a hétvégére a hőmérséklet mínusz negyven alá is csökkenhet. Ám ezt a hőmérsékletet már a hagyományos hőmérők nem fogják tudni jelezni, mert a higany -39 fokon megfagy. Ilyen alacsony hőmérsékletet utoljára 1940-ben mértek – akkor -42 fokig hűlt az idő.

A hideg a hatóságok még azt az évszázados hagyományt is megtiltották, hogy az ortodox hívek vízkereszt alkalmából megmártózzanak a hanti-manysi autonóm terület folyójában. A hideg idő miatt a motorokat különleges dízellel tankolják, hogy az üzemanyag ne fagyjon meg. A hideg időnek talán csak a diákok örülhetnek valamelyest, mert amíg a hőmérséklet tartósan -20 fok alatt van, nem kell megjelenniük az iskolákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!