Hírek

2006.01.12. 00:00

A koalíció nem szigorítana

Elutasítják a kormánypártok a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó ellenzéki kezdeményezéseket.

Sz. Sz.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt hét végi nagygyűlésén jelentette ki: jelentősen emelkedett a fiatalkorúak, a gyermekek és az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma, ezért kezdeményezik a módosítást. Például szűkítenék, egyes esetekben pedig meg is szüntetnék a lehetséges kedvezmények körét azoknál, akik az említetteket bántalmazzák. „Például az ilyen szabadságvesztésre ítélt nem lenne próbára bocsátható vagy feltételesen szabadlábra helyezhető” – mondta Deutsch Tamás (Fidesz).        

Fodor Gábor a liberálisok nevében tegnap azt kifogásolta, hogy a védendők köréből a Fidesz kihagyta a fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a betegeket. Kifejtette: a jobboldal szemlélete a büntetésen alapul, amellyel elrettenteni kívánják az embereket. Csákabonyi Balázs (MSZP) elmondta: az említett kört most is kiemelten védi a Btk., a büntetőjogi helyzet nem indokolja a Fidesz által javasolt változtatásokat. Szerinte sokkal eredményesebb az, ha „a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt”. Dávid Ibolya MDF-elnök lapunknak kifejtette: pártja a Btk. átfogó reformját szorgalmazza. Hozzátette: az előző kormány idején szigorították a legelesettebbek sérelmére elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit, ám a liberális jogalkotás miatt több visszalépés történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!