Hírek

2006.01.24. 00:00

Állástalan vállalkozók is kaphatnak járadékot

T. M.

Az idei az elsÕ év, hogy vállalkozók is igényelhetnek munkanélküli-, újabb nevén álláskeresési járadékot. Ennek alapja az, hogy 2005-tÕl vállalkozói járulékot kellett fizetniük, ami havonta legalább a minimálbér 4 százaléka, és a MunkaerÕ-piaci Alapot gyarapítja.
A járadékot személyesen lehet igényelni a területileg illetékes munkaügyi központnál. Ehhez rendelkezni kell APEH-igazolással arról, hogy az álláskeresÕnek nem származik semmilyen keresete a vállalkozásából, azaz megszÛnt a vállalkozói tevékenysége. Ez egyéni vállalkozó esetén azt jelenti, hogy az illetÕ visszaadta a vállalkozói igazolványát. Társas vállalkozás tulajdonosa úgy tudja alátámasztani jogosultságát, hogy igazolja: már nincs munkavégzési kötelezettsége a cégben.
A járadékot az elmúlt négy év azon utolsó éve alapján számítják ki, amikor legalább hat hónapig fizette a vállalkozó a járulékot. Ennek 65 százaléka lesz a járadék kiszámításának alapja. A havi összegnek el kell érnie a jogosultság kezdÕ napján hatályos öregségi nyugdíj minimumának 90 százalékát, de nem lehet több, mint annak a kétszerese. Ez jelenleg havi legalább
23220, legfeljebb 51600 forint lehet. A járulék maximálisan 270 napig kapható.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!