Hírek

2006.01.24. 15:35

Az ET előtt a börtönriport

Az európai kormányok tudtak a titkos börtönökről - állapítja meg az Európa Tanács jelentése.

Csák Elemér

A svájci Dick Marty eddig is mondta, de most az Európa Tanácsnak tett hivatalos jelentés is megerősíti: az európai kormányok tudtak arról, hogy az amerikai hírszerzés (CIA) repülőgépein éveken át titkos börtönökbe szállították a gyanúsítottakat. Az Egyesült Államok ebből annyit ismert el, hogy valóban elfogott terrorizmussal gyanúsítható személyeket, de tagadja, hogy más országokba vitte őket, s ott kínzással vallatta őket. Martin kijelentette: nem állítja bizonyosan, hogy az európai titkos börtönökben vallatták a gyanúsítottakat. A BBC tudósítója ehhez hozzáteszi: a ma beterjesztett jelentés nem igazán tartalmaz leleplező tényeket.

Dick Martin novemberben kezdett el az Európa Tanács megbízásából nyomozni. A döntést a Washington Post című lap szenzációs cikke előzte meg, amely szerint az amerikai hírszerzés több kelet-európai országban, Afganisztánban és Thaiföldön állított fel titkos börtönöket arab gyanúsítottak vallatására. Martin beszámolójában több mint száz ember van érintve illetve említve. Szó esik többek között Abu Omar egyiptomi politikai menekültről, akit 2003-ban Milánóban rabolt el a CIA és Egyiptomba vitte vallatásra. Egy másik esetben egy német állampolgárt raboltak el Macedoniában, majd Afganisztánba hurcolták. Ezeknek az akcióknak nem volt jogi előzménye. A svájci biztos azokat az állításokat is vizsgálta, melyek szerint a CIA Romániában és Lengyelországban is tartott fenn fogolytelepeket. Hivatalosan egyik állam kormánya sem ismerte el, hogy együttműködött volna a CIA-vel titkos börtönök működtetésében.

Az Európa Tanács nyomozói felkérték a brüsszeli központú Eurocontrol légibiztonsági testületet is, hogy adjon ki adatokat az amerikai repülésekről, de nem járt sikerrel. Néhány napja az Európai Parlament ugyancsak alkalmi bizottságot állított fel annak kivizsgálására, hol és kivel játszott össze a CIA az Unió tagországaiban emberek elrablásában, fogva tartásában és kínzásában. A 46 tagú bizottságnak két-két magyar állandó illetve póttagja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!