Hírek

2006.01.17. 13:37

Biodízel-nagyhatalom lesz Románia

Egyre több külföldi cég érdeklődik bioüzemanyag gyártása iránt, tekintettel az olcsó munkaerőre és a repce termesztésére bőségesen rendelkezésre álló mezőgazdasági területre – írta a Saptamana financiara.

BAMA

2005-ben a portugál Martifer és a német MAN Ferrostaal jelentette be, hogy biodízelt gyártó üzemet létesít, s a Rompetrol is jelezte: 2007-ben megkezdi a biodízel gyártását. A külföldi befektetések lebonyolításával foglalkozó ARIS ügynökség más európai és észak-amerikai vállalatokkal is tárgyal biodízel és bioetanol romániai gyártásáról.

Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő. Az ország 3,4 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkezik.

Az Európai Unió irányelvei szerint a jelenleg uniós szinten 2% körüli bioüzemanyag-felhasználást 2010-re 5,75%-osra kell feltornászni az összes üzemanyag felhasználáson belül. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!