Hírek

2006.01.19. 12:27

Bőven van csillagpor a kapszulában

Minden várakozást felülmúlt a Starsdust, jelentették be szerda este a Washington Egyetemen, miután felnyitották az űrszonda mintagyűjtő kapszuláját. A Stardust (csillagpor) majdnem hét év alatt több milliárd kilométert tett meg a naprendszerben.

BAMA

A misszió célja volt, hogy az űreszköz a naprendszerünkön átáramló csillagporból gyűjtsön, emellett két éve találkozott a Wild-2 üstökössel, amelynek kómájából is mintát vett. A porszemcsékre azért van szükségük a kutatóknak, mert így pontosabb képet kapnak a Föld keletkezéséről és az azt megelőző időszakról.

Az űrkapszula vasárnap landolt az utahi sivatagban, majd egy katonai laborba szállították. Innen került a NASA központjába, Hustonba. A kutatók az értékes rakományban több száz szemcsét találtak, köztük két nagyobbat is, amelyek közül az egyik a becsapódásakor körömnyi nagyságú krátert fúrt az ultrakönnyű aerogélbe. Ez az anyag volt hivatott felfogni és megtartani a becsapódó mintákat.

A kutatók a mintáktól arra is választ várnak, hogy hogyan került bolygónkra ilyen nagy mennyiségben víz. Eddig úgy vélték, a becsapódó üstökösökből elegendő került a Földre, de az újabb megfigyelések azt engedik sejttetni, hogy az üstökös-víz kémiai lenyomata eltér a földiétől.

A Startdust egyébként tovább folytatja űrmisszióját, de mivel mintát gyűjteni már nem tud, várhatóan aszteroidák és üstökösök megfigyelését végzi a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!