Hírek

2006.01.11. 07:00

Csak érvényes kártyával ingyenes a vizsgálat

Attól még jár az ingyenes orvosi ellátás, ha valakinek a munkaadója sorozatban elfelejti befizetni a társadalombiztosítási (tb) járulékot. Ha viszont egy vállalkozó mulaszt, akkor fizethet a vizsgálatért, gyógyszerért.

Füsi Piroska - Tóth Marcella

Ha valakinek nem érvényes a tb-kártyája, akkor az év második felében már nem veheti igénybe az ingyenes orvosi szolgáltatást. Elkészült ugyanis az az informatikai rendszer, amely egyénenként képes ellenőrizni a jogosultságot. A tesztelés hamarosan megkezdődik.

[caption id="" align="aligncenter" width="323"] Vége a társadalombiztosításai ingyenélőknek
[/caption]

Februárban 8-10 ezer emberrel három megyében vizsgálják majd, hogy megfelelően működik-e a program – mondta el kérdésünkre Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai főigazgató-helyettese. A rendszernek már 2006. január 1-től érvénybe kellett volna lépnie a Gyurcsány kormány Száz lépés programja szerint, a határidőt azonban kitolták július 1-jére. Ekkortól válik a legújabb tervek szerint élessé a naprakész nyilvántartás. Addigra minden egészségyügyi szolgáltatónak (kórházaknak, orvosoknak, rendelőintézeteknek) elérhetővé teszik az adatbázist, amellyel kiszűrhetők lesznek a bliccelők. Jelenleg csak az APEH tudja ellenőrizni, ki után rótták le a tb-járulékot és ki után nem. Ez a jövőben sem fog változni.

Az adóhivatal tartja nyilván azt, hogy az adott munkavállaló után milyen járulékokat fizettek be, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszere pedig azt tartalmazza, hogy az illető milyen címen jogosult az egészségügyi ellátás igénybevételére. Az újdonságot az jelenti, hogy a két intézmény kommunikál majd egymással, így nyomon követhető az is, ki milyen jogcímen jogosult és az is, hogy mennyi járulékot fizettek be utána. Utóbbit személyre lebontva tudja majd kimutatni az APEH. Mindennek következtében nem árt tudni, mikor érvényes egy tb-kártya, hiszen kínos helyzetbe kerülhet a beteg, ha a háziorvosnál derül ki 38 fokos lázban szenvedve, hogy fizetnie kell a vizsgálatért, s nem írhatnak fel neki támogatott gyógyszert.

Alapesetben a biztosítási jogviszonnyal jár az ingyen orvosi ellátás. Ha valaki után netán a munkaadója nem fizeti a járulékot, attól még a tb-kártyája érvényes. A hatóságok a cégen fogják számon kérni a mulasztást, legalábbis ha sorozatosan felejti el teljesíteni kötelezettségét. A vétlen munkaviszonnyal rendelkezőt ugyanis nem érheti hátrány.

Csak az kap ellátást, aki (be)fizet

Aki semmilyen módon nem tud biztosítási jogviszonyra szert tenni, annak lehetősége van arra, hogy egyénileg bejelentkezzen az APEH-hoz, és vállalja, hogy fizeti a minimálbér 11 százalékát (jelenleg 6900 forint). Ennek fejében jogosult lesz az ingyenes orvosi ellátásra hat hónap rendszeres fizetés után. Erre 2005. november 24-ig az egészségbiztosítási pénztáraknál volt lehetőség, de akinek élő szerződése van, annak ez május elsején megszűnik. További változás: korábban lehetőség volt arra, hogy 15 százalék befizetése esetén pénzbeni juttatásra – például gyesre, gyedre és táppénzre – is jogosult legyen az illető, ez azonban megszűnt. Az ok: sokan túl jól jártak ezzel. Könnyen előfordulhatott például, hogy valaki a befizetett összeg többszörösét kapta vissza. Aki ugyanis hat hónapig fizette a járulékot, az akár két éves időtartamra is igénybe vehette az ellátást. Ez azt jelenti, hogy ha például valaki a megállapodás megkötése után fél évvel igényelte a gyermekgondozási díjat, az mintegy 100 ezer forint befizetésével kétmillió forinthoz jutott.

Más a helyzet azokkal, akik szándékosan nem teljesítik kötelezettségüket. Tipikusan arról a vállalkozói körről lehet itt szó, akiknek a minimálbér után kell a járulékokat átutalniuk. Ha tehát ők nem fizetnek sorozatosan, akkor erről az adóhatóság értesíti az OEP-et, és érvénytelennek nyilvánítják a tb-kártyájukat, így nem lesznek jogosultak az ellátások ingyenes igénybevételére.

A nyugdíjasoknak, gyesen, gyeden lévőknek, 18 éven aluliaknak jár a térítésmentes ellátás és az idei évtől az állami költségvetés fizeti az ellátásukat megalapozó járulékot. Igaz ez a munkanélküli ellátásban részesülőkre is. Utánuk a Munkaerőpiaci Alapból fizetik a tb-t.

Más a helyzet azokkal, akiknek nincs munkahelyük és cégük sem, ahol maguk után fizetnének. Tipikusan ebbe a körbe tartoznak a nagykorú gyermekek, vagy az eltartott feleségek. Esetükben úgy tehető a tb-kártya érvényessé, hogy ha valaki, akivel együtt élnek - nyilván a férj vagy a szülő - eltartott hozzátartozóként bejelenti az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha állandó lakcímük vagy tartózkodási helyük azonos.

A sürgősségi, azaz az életmentő műtéteket a jövőben is végrehajtják attól függetlenül, hogy valakinek nem érvényes a tb-kártyája. Ilyenkor utólag próbálják meg behajtani a kezelés árát. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tervezi a jelenlegi papír tb-kártyák cseréjét is. A jövőben, feltetetően 2008-tól csipkártyát használhatunk. A plasztik lapocska nemcsak a kártyát helyettesíti majd, hanem az Európai Unión belül érvényes kártyát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!