Hírek

2006.01.05. 00:00

Diákigazolvány: eddig is a diákok fizették a gyártást

Érvénytelennek nyilvánította a diákigazolványok beszerzésére kiírt eljárást az Educatio Kht., ezért hamarosan új közbeszerzési felhívást tesz közzé. Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint az eljárás azért zárult eredménytelenül, mert a közhasznú társaság nem találta megfelelőnek az egyetlen versenyben lévő cég árajánlatát. A tárgyalások eredményeképpen a végül elutasított két ár a közoktatásban tanulók esetében 275, a felsőoktatási kártyáknál 2450 forint volt.

T. G.

A pályázat lezárulta előtt az ellenzék nehezményezte, hogy a tárca lényegesen drágítaná a kártyákat. A minisztérium erre akkor és tegnapi közleményében is úgy válaszolt: a diákoknak eddig sem kellett kifizetniük a plasztiklapok teljes költségét. A jelenlegi állás szerint a közoktatásban tanuló diákok 550, a felsőoktatási hallgatók 1600 forintot fizetnek az igazolványok kiállításáért. Az azonosítók ára nem tartalmazza az adminisztrációs, ügyfélszolgálati és feldolgozási költségeket, melyeket a tárca kártyánként 500 forinttal támogat. A lapok előállításának teljes költségét és további költségeket is kifizettek azonban a diákok: a jelenlegi gyártó Állami Nyomda a közoktatási kártyákat bruttó 360 forintért, míg a felsőoktatásit 1360 forintért állítja elő.

A tárca tájékoztatása szerint a diákok által befizetett pénz fennmaradó részéből további 70 forint az intézményeket illeti, mintegy 100 forint lesz az Educatio Kht.-é, és körülbelül 20 forint az áfa. A sikertelen pályázatban szereplő ajánlatok csak a plasztikazonosítók előállítási költségét tartalmazták, így az előállítási költség az eddigi bruttó 1360 forintról mintegy bruttó 3000 forintra nőtt volna. Mivel jelenleg az OM a kártyák gyártási költségét nem támogatja, és kérdéses, álltak volna-e kártyánként mintegy 1700 forintot, hogy a diákok költségei ne nőjenek.

„Az OM most sem mondta el a teljes igazságot az árakkal kapcsolatban” – nyilatkozta lapunknak Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője, aki üdvözölte az új kiírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!