Hírek

2006.01.02. 00:00

Egységes családtámogatás és nemzeti vízum januártól

Január elsejétől az élet számos területét érintik változások. Az egyik legátfogóbb jogszabálymódosítás a családtámogatási rendszert alakítja át. Ennek lényege, hogy a családi pótlék, a települési önkormányzatok által folyósított rendszeres gyermekvédelmi támogatás, valamint a családi adókedvezmény címén rendelkezésre álló források összevonásával új, egységes családipótlék-rendszer jön létre.

Gy. M.–Sz. Sz.

Nem korlátozzák a receptfelírást januártól, így a magánorvosok ismét írhatnak fel kiemelt támogatású gyógyszereket. Elsejétől 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Mintegy 2,7 millió nyugdíjas átlagosan havi 2600 forinttal kap többet. Az öregségi nyugdíjminimum 25800 forint lesz. Januártól 10 százalékkal emelkedik az 50 százalékos özvegyi nyugdíj mértéke is. Idén először teljessé válik a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése.

A nyugdíj előtt állóknak jelent segítséget, hogy a versenyszférára is kiterjeszztik a Prémium évek programot. Eszerint azoknak, akik legfeljebb öt évvel a nyugdíj előtt vállalják, hogy teljes helyett részmunkaidőben dolgoznak, korábbi fizetésük után fizetheti a munkáltató a járulékot, ezzel a megállapítandó nyugellátás összege nem fog csökkenni. Az idei év január elsejétől igényelhető a nemzeti vízum. Az ingyenes engedélyt azok az ukrán, román, horvát vagy szerb állampolgárok kérhetik, akik tanulás, a családi kapcsolatok erősítése vagy éppenséggel a magyar nyelv őrzése érdekében kilencven napot meghaladóan kívánnak Magyarországon tartózkodni.

A jogszabályok megismerését segíti, hogy tegnaptól minden hatályos és tervezett jogszabályt egyaránt hozzáférhetővé kell tenni a világhálón. Mindezt ráadásul ingyen, regisztráció nélkül kell biztosítaniuk az állami szerveknek.

Duplájára emelkedhet a dohányosok bírsága

Az egészségügyben is jelentős változásokat hoz az új év. Már egyedülálló nők is jelentkezhetnek lombikbébiprogramra.

A gyerekek az eddigi húsz védőoltás helyett a jövőben csak tizenegy szúrást kapnak. A dohányosokat, akik tiltott helyen gyújtanak rá, már keményebben büntetik: az eddigi 30-50 ezer forintos bírság akár a két és félszeresére is emelkedhet. Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell magával vinnie annak, aki egy másik európai uniós országban ingyenes egészségügyi ellátásban szeretne részesülni.

Az egészségügyben is jelentős változásokat hoz az új év. Már egyedülálló nők is jelentkezhetnek lombikbébiprogramra.

A gyerekek az eddigi húsz védőoltás helyett a jövőben csak tizenegy szúrást kapnak. A dohányosokat, akik tiltott helyen gyújtanak rá, már keményebben büntetik: az eddigi 30-50 ezer forintos bírság akár a két és félszeresére is emelkedhet. Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell magával vinnie annak, aki egy másik európai uniós országban ingyenes egészségügyi ellátásban szeretne részesülni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!