Hírek

2006.01.06. 12:08

Elegem van a vállalkozásból, megszüntetem

Olvasónknak nincs már szüksége egyéni vállalkozására, így azt szívesen megszüntetné. Nagyon fél azonban, hogy az adóhatóság talál nála valamilyen tartozást, amiről ő nem is tud.

BAMA

A vállalkozói engedélyt valóban vissza lehet adni – mondta Schneider Péter jogász. Ezt az önkormányzatnál tehetjük meg. De fontos tudni, hogy a dolognak feltételei vannak. Elsősorban az, hogy minden előírt helyről, hatóságtól úgynevezett nullás igazolást szerezzünk. E dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy nincsen feléjük tartozásunk. Nullás igazolás kell a Fővárosi Önkormányzattól (iparűzési adó), az APEH-től (személyi jövedelemadó stb.), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. A laikus mindebbe valóban beleveszhet, és kilátástalannak érezheti a célt, hogy megszabaduljon a vállalkozástól. Ezért menjünk be az önkormányzathoz, az APEH-hoz, és kérdezzük meg, mi mindenre van szükség.

Jól tesszük, ha az ilyen bonyolult művelethez, mint egy cég vagy egyéni vállalkozás megszüntetése, szakember segítségét kérjük. Egy jó könyvelő sokat tehet érdekünkben úgy, hogy még a törvényességet is betartja. Sokan persze vonakodnak ettől, mondván, hogy sokba kerül. Vigyázzunk ezzel a szemlélettel – int mindenkit a jogász. Ha sajnáljuk a pénzt a szakembertől, a hozzáértés hiánya miatt könnyen kerülhetünk igen nehéz helyzetbe. A végén valamiért még a könyvelői díj többszörösét kell kifizetnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!