Hírek

2006.01.03. 07:00

Ellenőrizhetjük a személyi igazolványokat

Üzletkötéseknél, vagy például adásvételi szerződések elkészítésénél mostantól bárki ellenőrizheti, hiteles-e a másik fél személyigazolványa, lakcíme. Ehhez egy kérelemben meg kell adni az igazolvány számát a Belügyminisztérium (BM) Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az Ügyfélkapun keresztül. A dolog szépséghibája, hogy a hivatal legkésőbb 30 napon belül ad választ arra, hogy a kérdéses igazolvány valódi és érvényes-e. Ennyi időt pedig aligha vár egy-egy üzlet. Mi történik, ha valaki érvénytelen személyivel ír alá egy szerződést? – kérdeztük Nadrai Katalin ügyvédet.

B. L. - P. F.

Az ilyen szerződés semmis – szögezte le. Ha tehát megkötöttük a megállapodást, és a BM ezután értesít minket arról, hogy a másik fél azonosítója érvénytelen, a szerződésben foglaltak nem kötelezik a feleket semmire. Probléma akkor lehet, ha valaki előleget, vagy foglalót ad, ennek visszaszerzése ugyanis külön bírósági procedúrát igényel. Ezért azt tanácsolja az ügyvéd: úgy kössük szerződésünket, hogy a vételárat, előleget, vagy foglalót letétbe helyezzük addig, amíg az igazolvány lekérdezésének eredménye megérkezik. A szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat, 2350 forintot kell fizetni, ezért 5 lekérdezésre van lehetőség. Minden további lekérdezés 470 forintba kerül.

Egyelőre más adatot nem ad ki a Belügyminisztérium. Várhatóan július elsejétől viszont az ügyvédek, a közjegyzők, valamint a végrehajtók minden, a személyi igazolványban, jogosítványban, útlevélben szereplő adathoz, így a fényképhez is hozzáférhetnek majd - nyilatkozta lapunknak Dr. Horváth Jenő, ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Ám ők is csak akkor kérhetnek majd ilyen adatokat a Belügyminisztériumtól, ha igazolni tudják, hogy egy konkrét ügy, szerződéskötés kapcsán erre szükségük van. A lekérdezéskor pedig ellenőrzik azt is, hogy az ügyvéd az adott pillanatban tagja-e a kamarának.

Elavult lakcím miatt 30 ezerre büntetnek

Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt, mivel ez a tény nem került be a körözési jegyzékbe. Január elsejétől viszont bejelentés után a jegyző automatikusan elrendeli ezen igazolványok körözését, és ez bekerül a nyilvántartásba. Fontos változás az is, hogy ha valakinek a személyi igazolványában elavult lakcím szerepel, akkor az igazolvány érvénytelenné válik. Ha például egy közúti ellenőrzésnél ez kiderül, akkor 30 ezer forintos szabálysértési bírságot is kiróhatnak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!