Hírek

2006.01.20. 00:00

Elmarasztalás az ORTT-nek

Bánky Bea

Súlyosan elmarasztalta az állampolgári jogok biztosának általános helyettese az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), amiért még tavaly meghosszabbította az RTL Klub és a TV2 frekvenciajogát, holott az csak 2007-ben járt volna le. Az ombudsman kifogásolta, hogy az ORTT versenyeztetés nélkül újította meg öt évvel a szerződéseket. Takács Albert a legfőbb ügyészhez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, valamint felszólította az ORTT-t, hogy vizsgálja felül döntését. A médiahatóság jelezte: „nem ért egyet” az ombudsman kezdeményezésével.

A médiatörvény a meghoszszabbítást feltételekhez köti: a csatornák nem követhetnek el súlyos vagy ismétlődő szerződésszegést. A két műsorszolgáltatót a médiahatóság számos alkalommal szankcionálta törvénysértés, ezáltal szerződésszegés miatt. Az egyik csatornát eddig 330 millió forintra, a másikat 428 millióra büntette. Sarkady Ildikó emlékeztet: „a büntetéseket a nézők is láthatták, amikor egy-két percre elsötétült a képernyő. A kereskedelmi tévék szerződésének megújítása törvénytelen, hiszen a két csatorna megszegte a szerződését” – mondta lapunknak a médiajogi szakértő. Megjegyezte: ha a Legfőbb Ügyészség kimutatja a jogellenességet, visszamenőlegesen új eljárást lehet indítani.

A médiahatóság tavaly kétharmados többséggel szavazta meg Ladvánszky György beadványát az ötéves hosszabbításról, az ORTT szocialista delegáltja a mihamarabbi döntést sürgette. A Fidesz országgyűlési frakciójának szóvivője korábban hangot adott véleményének: „az ORTT döntésével a médiatörvény betűjét és szellemét is megsértette és semmibe vette, nem kizárt, hogy politikai nyomásgyakorlás okán is” – mondta akkor lapunknak Halász János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!