Hírek

2006.01.24. 00:00

Épülhet Bezenye, a magyar Vegas

Égbolt felé törÕ hotelek, luxuscsillogású kaszinók, a jövÕ világát jelképezÕ hipermodern torony... Bezenye jövÕjét vázoljuk, ahol nemsokára kezdik építeni Euro Vegast, illetve Lukale élményvárost.

Dián Tamás

Nemigen volt még arra példa Magyarországon, hogy egy zöldmezÕs beruházásnak tízszer nagyobb legyen a munkaerÕigénye, mint ahányan az adott településen laknak. A magyar–osztrák–szlovák hármas határ közelében fekvÕ Bezenye esetében most mégis ez a szinte hihetetlen helyzet fordult elÕ. A kétezernél is kevesebb lélekszámú község határában ugyanis – ha minden a tervek szerint alakul – akár már idén elkezdhetik építeni a kontinentális léptékekkel is óriás beruházásnak számító kaszinóvárost, mostani nevén Euro Vegast.
A Pénzügyminisztérium a napokban írta ki azt a legfeljebb
öt játékkaszinó üzemeltetésére meghirdetett pályázatot, amely egy több mint négy éve tartó elÕkészítés utolsó felvonása lehet.
A pályázat ugyan nyilvános, de mindenki számára köztudott, hogy a feltételeknek csupán a beruházó Las Vegas-i Ellis Gaming képes megfelelni. A három hónap múlva esedékes eredményhirdetés után a gyÕztes húsz évre nyerheti el a koncessziót. Ez azt jelenti, hogy a szerencsejáték állami monopóliuma megmarad, de az állam a szerzÕdésben meghatározott feltételek mellett engedélyez a beruházó számára ilyen jellegÛ tevékenységet, és ezért a cég öszszesen 3,5 milliárd forintot fizet a központi költségvetés kasszájába. Maga a beruházás értéke csaknem félmilliárd euró.
A történet négy és fél éve kezdÕdött. Akkoriban Bezenye még csak egy ipari parkot tervezett:
a település vezetése úgy gondolta, kedvezÕ fekvésük – Bécs és Pozsony egyaránt mintegy félórányi autóútra esik tÕlük – több céget is odacsábíthat. Aztán lassan kiderült: az ipari park nem igazán nagy biznisz. Jött viszont egy osztrák befektetÕ azzal a merész ötlettel, hogy épüljön a település határában kaszinóváros. ElÕször nem mást, mint a popsztár Michael Jackson papáját hozta csendestársnak, ám az öregrÕl hamar kiderült, hogy nincs elég pénze. Jackson papa tehát hátat fordított Bezenyének, ám az idea ott maradt. Nem sokkal késÕbb bejelentkezett az Ellis Gaming, s elkezdte felvásárolni a földeket. Összesen 340 hektár ment át a befektetÕ tulajdonába – tudtuk meg Schmatovich Mátyástól, a község polgármesterétÕl. Ennek a területnek egy részét, 150 hektárt késÕbb eladták az ugyancsak osztrák érdekeltségÛ Lukale Investmentnek.
Utóbbi cég – amelynek semmi köze az Euro Vegas-projekthez – 228 millió euróból egy élményvárost szeretne a kaszinók szomszédságában felhúzni. Bevásárlóközpont, vízi, légi és szárazföldi látványosságok és attrakciók, valamint Velence, a régi Anglia és egy alpesi táj kicsinyített másának felépítése szerepel terveik között. Ha mindehhez hozzávesszük Euro Vegas öt szállodáját és több ezer játékgépet felvonultató kaszinóját, elmondható: jelenleg Bezenye a legszerencsésebb település hazánkban. A két komplexum ugyanis csaknem 13 ezer embert foglalkoztat, ami azt jelenti, hogy a beruházás vonzáskörzetébe az egész országból várják majd a munkaerÕt.
„Nem túlzok, ha azt mondom, a jövÕbeni bevételünk százmilliókban lesz mérhetÕ – jelentette ki Bezenye polgármestere. – Utak építése, az iskola felújítása és egy új tornacsarok felhúzása szerepel a rövid távú terveink között, de már a városi rang sem tÛnik túl messzi célnak...”
Schmatovich Mátyás szerint ha minden jól alakul, mind Euro Vegas, mind pedig Lukale élményváros esetében már az idén sor kerülhet az elsÕ kapavágásokra. Onnan kezdve pedig már csak egy év, s az elsÕ ütemben tervezett létesítmények megnyitják kapuikat.
Lukale élményváros egyébként állami támogatásra is számíthat, errÕl döntést a napokban hoz a kormány – tudtuk meg Rada Anikótól, a Lukale Investment magyarországi projektigazgatójától. Mint mondta, 20 százalékos segítséggel már nagyon elégedettek lennének.
Eredeti terveik szerint 2007 szeptemberére tervezték a nyitást, ez azonban a jelenlegi állás szerint 2008 áprilisa és szeptembere közé kalibrálható. Összesen 69 attrakció színesíti majd a parkot, a csaknem hatvanméteres szabadesést lehetÕvé tevÕ toronytól a gokartpályán át a vízi vidámságokig. A motor home részlegben a technika szerelmesei élhetik ki vágyaikat, míg egy másik nagy toronyban a jövÕ országát építik fel.
Nos, akárhogy is lesz, a Bezenyén élÕ emberek már most úgy érezhetik: számukra hamarosan itt lesz a jövÕ országa.

Tízszeres árat kaptak a helyiek a földekért

Még nem épült fel valójában semmi, de a bezenyei emberek már most érezhetik, hogy ezzel a beruházással biztosan nem járnak rosszul. Kavicsos, mezÕgazdasági mÛvelésre szinte alkalmatlan földjeikért ugyanis átlagosan tízszeres árat kaptak.

A legolcsóbb terület tulajdonosa is másfél millió forinthoz jutott hektáronként, s a település ingatlanárai is kúsznak fölfelé. Új portát vásárolni manapság Bezenyén nemigen lehet, az itt lakók ugyanis kivárnak, nem akarják „áron alul” eladni tulajdonukat.

A legolcsóbb terület tulajdonosa is másfél millió forinthoz jutott hektáronként, s a település ingatlanárai is kúsznak fölfelé. Új portát vásárolni manapság Bezenyén nemigen lehet, az itt lakók ugyanis kivárnak, nem akarják „áron alul” eladni tulajdonukat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!