Hírek

2006.01.12. 16:39

Eső előtt köpönyeg

A felhőszakadásokat előrejelző rendszer kialakításáról döntött a kormány - jelentette be a csütörtöki szóvivői tájékoztatón Batiz András - így lehetővé válik, hogy 2-3 órával a vihar előtt eljuttassák a veszély hírét azokhoz, akiket fenyeget, és időben megmentésükre indulhassanak a szakemberek.

BAMA

A rendszer úgy működik majd, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai a veszély felismerésének pillanatában jelzést küldenek a katasztrófavédelmi és vízügyi szerveknek, értesítik a települési önkormányzatokat, a lakókat, és azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket. A rendszer a meteorológiai szolgálat meglévő eszközeinek fejlesztésével kiépíthető: lényegében egy 80 millió forintos szoftverfejlesztésről van szó, amelyre a fedezet a Környezetvédelmi Minisztériumnál rendelkezésre áll – tette hozzá. A szóvivő tájékoztatása szerint a rendszer február végén munkába állhat.

Tavaly többször is jelentős károkat okozott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső. Mádon és Mátrakeresztesen az érintetteknek nem volt idejük felkészülni a védekezésre. A kormány szerdai döntése ebben nyújt segítséget – tette hozzá Batiz András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!