Hírek

2006.01.18. 19:29

Februárban újra kiegészítik a tájékoztatót

Megjelent a felsőoktatási tájékoztató kiegészítése szerdán, azonban február 5-ére várható a kiegészítés kiegészítése is. Mint azt Magyar Bálint oktatási miniszter lapunknak megerősítette, a felsőoktatási reform következtében elhúzódó akkreditációk okozzák a késéseket.

F.K. – I.A.

„A Magyar Akkreditációs Bizottság eddig több mint 700 alapszak indítását engedélyezte, de sok esetben javításokat kért az intézményektől, ez okozza a csúszást” – mondta Magyar Bálint. A miniszter elismerte, hogy még a februárban megjelenő tájékoztatóban sem jelennek meg a mesterszakok. Ez a csúszás nem csak a most felvételizőket hagyja bizonytalanságban, hanem a másoddiplomára jelentkezők egy részét is. Az ő esetükkel kapcsolatban az oktatási miniszter nem tudott választ adni kérdésünkre. A tegnap megjelent kiegészítésben a Pitman típusú nyelvvizsga már nem biztosít többletpontokat. Mint azt Magyar Bálint elmondta, ennek oka, hogy a nyelvvizsgáztató intézmény nem tudta meghosszabbítani akkreditációját. A miniszter hangsúlyozta, hogy a február 15-ig benyújtandó felvételi jelentkezések esetében a már kiadott tájékoztató anyagát a kiegészítéssel együtt kell figyelembe venni.

Lényeges különbség az új tájékoztatóban, hogy az újonnan indult alapszakok államilag finanszírozott irányszámát az adott intézmény és kar létszámán belül határozták meg, de az nem növeli a felvehető összlétszámot. A 2006. február 5-én az oktatási tárca közleményt ad ki az akkreditálás alatt lévő szakokról. Az új törvény 12 államilag finanszírozott félév elvégzését teszi lehetővé a sikerrel felvételiző diákok számára. Változás várható az agrárszakokon, egyes gazdaságtudományi képzésekben, a gyógypedagógusoknál, a szociálpedagógus és a szociális munkás alapképzési szakokon is, ahol a képzési idő plusz egy fél gyakorlati képzéssel növekedik.

„Emelt- vagy középszintű érettségit tegyek?” címmel szombaton, Budapesten tart országos tanácsadást a Felvételi Információs Szolgálat. A fisz.hu portálon regisztrálhatják magukat azok a tanárok és diákok, akik az érettségi szintjének megválasztásához szeretnének stratégiai segítséget kapni. A döntés a FISZ szerint azért befolyásolja a továbbtanulás sikerét, mert tavaly 738 szakra nem lehetett bejutni pluszpontok nélkül a középszintű érettségivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!