Hírek

2006.01.13. 16:40

Folytatódott a pozitív hangulat a tőzsdén

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba.

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]A múlt heti pozitív hangulat tovább folytatódott  a január 9. és 13. közötti héten a hazai piacon. Az állampapíroknál – tovább folytatódott a vevők érdeklődése - így tovább csökkentek a hozamok. Hosszabb lejáratoknál akár 20 bázispontot is meghaladta a hozamcsökkenés, míg a rövidebb lejáratokon ennél lényegesen kisebb csökkenést lehetett elkönyvelni. A jelentős hozamcsökkenés mögött az áll, hogy a korábbi várakozások ellenére sem az amerikai, sem pedig az európai jegybank nem növelte az ottani alapkamatokat. Így úgy tűnik, hogy a megnövekedett hozamkülönbség az euró és a forinteszközök között jó beszállási pontot a jelentett. Az Európai Bizottság állásfoglalását a konvergencia programról megnyugvással fogadta a piac és az új kormánynak szeptemberig van határideje a konkrét intézkedések kidolgozására.

A BUX a héten 3,4 százalékosos csökkenéssel 21 158 ponton fejezte be a kereskedést. A hét első felében inkább optimista, azt követően azonban pesszimista hangulat jellemezte a piacot. Összességében az OTP és a gyógyszerpapírok is jelentősen kivette a részét ebből az emelkedésből, a Magyar Telekom utolsó napig szintén közel stabilan maradt az 1000 forintos régióban, annak ellenére, hogy a telekom szektor – a France Telekom rossz árbevétel-bejelentésének hatására – igen rosszul teljesített.                

A héten nem változtattunk a portfolió-összetételen.                    

Szótár:
Állampapír: Az állam által kibocsátott kötvény, amely a költségvetés hiányának finanszírozását szolgálja. Lehet fix és változó kamatozású, kibocsátása történhet saját, illetve idegen valutában. A teljes állampapír-állomány természetesen a teljes államadóssághoz kapcsolódik
Hozam: az a szint, amin az állampapírt meg tudjuk vásárolni vagy el tudjuk adni
Jegybanki alapkamat: a központi bank irányadó kamatlába, amellyel – a piaci kamatlábon keresztül – az inflációt igyekszik befolyásolni.
MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény
Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll
Részvény: tagsági jogokat megtestesítő értékpapír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!