Hírek

2006.01.27. 07:00

Gyanús eredetű csirkehús Somogyban

Somogy eddigi legnagyobb húsbotrányára derítettek fényt Kadarkúton, az állategészségügyi állomás szakemberei. Százezer csirke, azaz kétszázezer kiló csirkehús tűnt el egy telepről.

Fábos Erika

Az állategészségügyi állomás múlt év őszén bejelentés alapján kezdett vizsgálódni egy kadarkúti telepen. Akkor a vizsgálat azzal a megállapítással zárult, hogy járványügyi szempontból nem történt szabálytalanság. Decemberben újabb bejelentés érkezett és újabb vizsgálat indult.

„Amikor a kerületi főállatorvos a helyszínen járt, éppen a csirkéket szállították a telepről, ehhez azonban nem volt engedélyük – mondta Lövey László, megyei főállatorvos. – Ezt gyanúsnak találtuk és vizsgálatot indítottunk. Ennek nyomán kiderült, hogy a telep működését nem jelentették be, vagyis állatorvosi ellenőrzés nélkül tartják az állatokat. Miután pedig alaposabban is utánanéztünk a cég működésének, tudomásunkra jutott, hogy százezer baromfival nem tudnak elszámolni, amely egy év alatt fordult meg a telepen.

Mindez azt jelenti, hogy a kadarkúti telepre százezer baromfi beérkezett ugyan, arról azonban semmilyen hiteles adat nincsen, hogy hova került onnan. A hatóság gyanúja szerint egy baromfi-feldolgozóba vezetnek a szálak, a bizonytalan eredetű élelmiszer feltehetően végül a boltokba került. A hatóság ekkor félmillió forintra büntette meg a céget. Lövey László azt mondta: amennyiben kiderül, hogy jogosulatlan, szabálytalan élelmiszer-előállító tevékenységet folytattak, bezárják a telepet. Addig nem tehetnek újabb lépést.

Posza Éva, a cég ügyvédje megkeresésünkre csak annyit közölt: fellebbeztek a büntetés ellen, addig, amíg nem zárult le jogerősen az ügy, nem nyilatkoznak. Perrel fenyegetőzött, amennyiben ügyfelének nevét vagy bármely olyan tényt közlünk, ami az azonosítására alkalmas lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!