Hírek

2006.01.21. 00:00

Irán már készül a nemzetközi szankciókra

Megkezdte külföldi vagyonának hazamentését Irán. A hírt iráni illetékesek is megerősítették. „Külföldi tartalékainkat átutaljuk oda, ahová a legmegfelelőbbnek látjuk. Ezt megkezdtük és folytatjuk” – mondta az iráni központi bank elnöke, Ibrahim Sejbani.

F. K.

A központi bank elnöke a hét elején a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy Irán kész hazahozni a pénzét külföldről, ha ez szükségessé válik. Elemzők szerint ez a lépés már az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozandó szankciókra történő felkészülés első jele.

A diplomaták közben menteni próbálják a menthetőt. Kofi Annan ENSZ-főtitkár is a tárgyalások folytatására szólította fel Iránt. „Személyes tanácsom az irániaknak, hogy teremtsenek olyan légkört, amely elősegíti a tárgyalások előrehaladását” – mondta a riportereknek Annan az ENSZ New York-i székházában. Irán a napokban többször is jelezte, hogy kész folytatni a tárgyalásokat, de ezt az Egyesült Államok és az uniós országok visszautasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!