Hírek

2006.01.29. 15:38

Jelentés háromezer építkezésről

Szeptember óta több, mint háromezren jelentették be az adóhatóságnál, hogy 10 millió forintnál drágább építkezésbe kezdtek. Az ellenőrök vizsgálhatják az építési naplót is, melyet általában nem, vagy nem megfelelően vezetnek.

Tóth Marcella

Az építőipar kifehérítése érdekében tavaly szeptember 1-től kormányrendelet írja elő, hogy a nettó 10 millió forint feletti építkezéseket be kell jelentenie az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak. A kivitelezési érték az építési engedélynek megfelelő építmény teljes anyagdíjának és a kivitelezés munkadíjának összege. Családi ház építése esetén általában a tervező építész készít a tervekhez kapcsolódóan egy kivitelezési kalkulációt is. Ez tulajdonképpen egy tervezet arról, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni az építkezés. A bejelentés az építtető dolga, de csak akkor, ha hatósági engedélyéhez kötött építkezésről van szó. Az adatszolgáltatási kötelezettség mindenkire egyformán vonatkozik, magánszemélyekre és vállalkozásokra is. A kormányrendelet valamennyi építményfajtára kiterjed.

Az építtetőnek a munkálatok megkezdése előtt nyolc nappal kell az építkezést egy formanyomtatványon bejelenteni, mely letölthető az adóhivatal internetes honlapjáról. Fel kell tüntetni az építtető nevét, címét, az építési munka címét, a kivitelező nevét, címét, valamint a felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr nevét. Természetesen ezen túl a kivitelezés költségét is rá kell írni a nyomtatványra, amelyet postára lehet adni vagy személyesen is el lehet juttatni az adóhatósághoz. Amennyiben a kivitelezés során változik a költség, de az még mindig átlépi a 10 millió forintos határt, akkor az építtetőnek a változást ismét jelezni kell ezt az adóhatóság felé.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden 100 négyzetméter fölötti családi ház építését be kell jelenteni - tájékoztatott Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke. Ma ugyanis egy négyzetméter építési költsége legalább 100 ezer forint. Véleménye szerint szinte az összes építkezést érinti a bejelentési kötelezettség.

Szeptember elejétől mostanáig mintegy három és fél ezer építtető jelentette be az adóhivatalnak, hogy 10 millió forint feletti építkezésbe kezd. Az eddig beérkezett adatok tanulsága szerint ezek között szinte minden megtalálható, kezdve családi építkezésektől a sokmilliárdos beruházásig. A legnagyobb bejelentett kivitelezési érték megközelíti a 60 milliárd forintot – értesült a Világgazdaság az adóhivataltól. A beérkező információkat a magánszemély építtető vagyonosodási vizsgálata során, valamint más építtetők és kivitelezők adóellenőrzésekor használják fel. A kivitelezés helyszínén többek között azt vizsgálják, hogy a munkásokat a foglalkoztató bejelentette-e a tb-nek. Minden egyes ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amelyre az adózónak 15 napos észrevételezési határidőt biztosít a törvény. Csak ennek elteltével és a tényállás tisztázását követően fejeződhet be az ellenőrzés és indítható meg a határozathozatali eljárás – mondták el az APEH-ban.

A tavaly júliusi kormányrendelet értelmében az APEH-ellenőrök betekinthetnek az építési naplóba és annak mellékleteibe is. Az esetek jelentős részében, mintegy 70 százalékában azt tapasztalták az ellenőrök, hogy egyáltalán nem volt a helyszínen építési napló, vagy azt nem vezették megfelelően. A leggyakoribb kifogásként azt említették, hogy az építkezés közben nincs idejük az építési naplót vezetni, azt egy későbbi időpontban pótolják, vagy a főnök éppen most járt itt, és elvitte.

Milyen büntetésre számíthatnak a mulasztók?

Azok, akik nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, vagy valótlan adatokat tüntetnek fel a bejelentésre szolgáló formanyomtatványon, pénzbüntetésre számíthatnak. Magánszemélyek esetén 100 ezer, vállalkozásoknál pedig akár 200 ezer forint bírságot is kiszabhat az adóhivatal. Ha az építtető nem tesz eleget ennek a kötelezettségének és az adatszolgáltatás mellőzésével nekivág az építkezésnek, az építésügyi hatóság azonnal meg is tilthatja a munkák folytatását.

A bejelentett kivitelezések száma

Bács-Kiskun megye 163

Baranya megye 109

Békés megye 135

orsod-Abaúj-Zemplén megye 216

Csongrád megye 156

Fejér megye 126

Győr-Moson-Sopron megye 238

Hajdú-Bihar megye 116

Heves megye 75

Jász-Nagykun-Szolnok megye 99

Komárom-Esztergom megye 179

Nógrád megye 31

Pest megye 451

Somogy megye 108

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 205

Tolna megye 105

Vas megye 83

Veszprém megye 106

Zala megye 88

Baranya megye 109

Békés megye 135

orsod-Abaúj-Zemplén megye 216

Csongrád megye 156

Fejér megye 126

Győr-Moson-Sopron megye 238

Hajdú-Bihar megye 116

Heves megye 75

Jász-Nagykun-Szolnok megye 99

Komárom-Esztergom megye 179

Nógrád megye 31

Pest megye 451

Somogy megye 108

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 205

Tolna megye 105

Vas megye 83

Veszprém megye 106

Zala megye 88 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!