Hírek

2006.01.26. 00:00

Kockázatosak a svájci frank alapú hitelek

A svájci alapkamat az idei évben várhatóan tovább emelkedik, ami érzékenyen érintheti azokat, akik svájci frank alapú hitelt vettek fel. A Svájci Nemzeti Bank legutóbb 2005 decemberében egy százalékra változtatta az irányadó kamatot, amelyet az ezt megelőző 15 hónapban nem emeltek.

T. M.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2006-ban két vagy három alkalommal emelik a svájciak az alapkamatot, így  év végére az irányadó ráta elérheti akár az 1,75 százalékot is. Ez azoknak igen kedvezőtlen, akik svájci frankban adósodtak el. Tavaly novemberben 957 milliárd forintnyi devizahitelt tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank. Ennek közel 90 százaléka svájci frank alapú kölcsön. Az alapkamat-emelés hatással van a törlesztőrészletek alakulására. Egyrészt a bankok beépítik konstrukciójukba az alapkamat változását – tehát nőhet a kamat. Másrészt ha a piac kamatemelést vár, annak hatására erősödik a svájci frank, így forintra átszámítva nő a törlesztés.

A svájci frank alapú hitelek azonban nem csak emiatt kockázatosak. A svájci frank pánik esetén ugyanúgy működik, mint az arany – mondta el Veseta Nándor, a Biztonság Invest Rt. elemzője. Bizonytalanság esetén a befektetők szívesen fordulnak ehhez a devizához. Nem kell világméretű,  elég egy kisebb régióbeli bizonytalanság is, amelynek hatására gyengül a forint árfolyama a svájci frankkal szemben, így nő a devizában felvett hitel törlesztőrészlete.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!