Hírek

2006.01.17. 17:16

Kútba eshet az EU-költségvetés

Várhatóan elutasítja szerdán az Európai Parlament az EU 2007-2013 közötti költségvetési tervezetét. Ezt valósít, hogy az EP költségvetési bizottságában a képviselők megszavaztak a múlt héten egy erre irányuló javaslatot.

BAMA

„Senki ne becsülje alá a parlamentet; meg fogjuk tanítani a tagországokat a tiszteletre!” - mondta bizakodva Reimer Boge, a határozattervezet német szerzője. A konzervatív képviselő rámutatott, hogy a költségvetési vita valójában a költségvetés reformjáról szól. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője napirend előtt felszólította a parlament politikai frakcióit, hogy a hétéves tervezet kapcsán támogassák az új tagállamokat kedvezően érintő szabálymódosításokat, s „ne öntsék ki a fürdővízzel a gyereket is”.

Decemberben az EU tagországai abban állapodtak meg, hogy az uniós költségvetés 2007-2013 között 862,4 milliárd euró lesz - szemben az EP által javasolt 975 milliárddal.

Az Európai Parlament kedden elutasította azt a javaslatot, amely az európai parlamenti, helyhatósági, a nemzeti és regionális választásokon szavazati jogot adott volna az unióban élő, de EU-tagország állampolgárságával nem rendelkező bevándorlóknak. A jelentés többek között arra szólította volna fel a tagállamokat, „hogy terjesszék ki a helyhatósági és európai választásokon való részvétel jogát az Európai Unióban több mint öt éve állandó jelleggel tartózkodó, harmadik országbeli és hontalan személyekre is, megadva számukra egyúttal a szabad mozgás és a tartózkodás jogát is az EU bármely tagállamában". Az uniós polgárságról szóló negyedik bizottsági jelentés kapcsán Giusto Catania (GUE/NGL, olasz) készített saját kezdeményezésű jelentést, amelyet a parlamenti szakbizottság még 25-15 arányban elfogadott. A plenáris végszavazáson a képviselők végül 276-347 arányban elutasították a szöveget.

E. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!