Hírek

2006.01.10. 00:00

Lakott területen, az út közelében is hirdethetnek

T. M.

Ma már közel 29 ezer óriásplakát van hazánkban, s az utak mellett is gyakran találkozhatunk a hirdetés e formájával, nem egyszer elvonva az autósok figyelmét. A reklámtörvény csak a tartalmi részt szabályozza – tudtuk meg Niklai Pétertől, a Magyar Reklámszövetség szakértőjétől. Az elhelyezésre az építési törvény vonatkozik, amely a helyi építésügyi hatóságot jelöli ki az engedély megadására. Így könnyen előfordulhat, hogy akár minden településen különböznek a feltételek.
A hirdetéseket lakott területen kívül tilos elhelyezni az úttól számított ötven, autópálya, autóút és főútvonal esetén száz méteren belül. Lakott területen nincsenek ilyen távolsági korlátok. A szabályok azt mondják ki: a reklámtáblákat nem szabad az úton, a csomópontoknál, vasúti átjáróknál és gyalogátkelőhelyeknél kitenni. Kivételt képeznek a közlekedés biztonságát elősegítő reklámtáblák.
 Régebben jellemző volt, hogy engedély nélkül helyeztek el az utak mellé hirdetéseket – mondta el Thomka Péter, a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. forgalomszabályozási és közúthálózat-kezelési osztályának vezetője. Ez ma már nem gyakori.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!