Hírek

2006.01.18. 00:00

Magyar egység a parlamenti pénzvitában

Pártállásra való tekintet nélkül megállapodtak a magyar európai parlamenti képviselők, hogy szerdán megszavazzák a bizalmat a 2007–2013-ra szóló büdzsé tervezetének.

Cs. E.

Az EP plenáris ülésen tárgyalja meg a néppárti német Reimer Boge jelentését, s ha a többség egytért, január 25-én konkrét egyeztetésre ülhet össze a parlament, az EU-Bizottság és a Tanács. Mint Fazakas Szabolcs, a költségvetési ellenőrző bizottság elnöke lapunknak elmondta, a cél az, hogy „kikerüljék a szabad hajózást gátló cölöpöket”. Más szóval ez azt jelenti, hogy – hiányosságai ellenére – a Tony Blair által javasolt csökkentett költségvetést nem vetik el teljes egészében, hanem arra törekszenek: a parlament által megfogalmazott prioritásokra költsék az esetleg feltárható pluszkereteket.

Új szabályozásra nincs már idő, annak viszont rossz üzenete lenne, ha költségvetés helyett a háborúskodás állandósulna. Az új EU-tagoknak különösen fontos, hogy – ha nem is teljesül minden elképzelésük – legalább lássák, milyen lehetőségeik lesznek. Szempont az is, hogy a nemzeti parlamentek később elfogadhatónak lássák a büdzsét. A magyar képviselők törekvése arra összpontosul, hogy javítsák a költségvetés struktúráját a vétó helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!