Hírek

2006.01.09. 00:00

Már az utódlás a kérdés

Az orvosok véleménye szerint Ariel Saron már semmiképpen sem térhet vissza hivatalába, a szerveit transzplantációra ajánlotta fel.

Farkas Károly

Egy nappal elhalasztják Ariel Saron izraeli miniszterelnök felébresztését a mesterséges kómából, mivel állapota még mindig súlyos. Hétfő reggel fokozatosan csökkenteni fogják az érzéstelenítést, és akkor tudják majd megállapítani, hogy milyen fokú agykárosodást szenvedett Ariel Saron. A jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója, Slómó Mór Jószéf szerint a legutóbb végzett számítógépes tomográfvizsgálat javulást mutat. Saron állapotát ezzel együtt is kritikusnak minősítette. Hozzátette, hogy 24 óra múlva többet tudnak mondani a miniszterelnök állapotáról. A kórházigazgató nem tért ki arra, hogy miért döntöttek a 24 órás halasztás mellett. Ariel Saron donornak jelentkezett, azaz halála esetére felajánlotta szerveit más betegek megmentéséhez. Van donorkártyája is, amely feljogosítja orvosait, hogy átültessék a szerveit – értesült
a Hárec című izraeli napilap. Az izraeli transzplantációs központ szabályai kimondják: 75 évesnél idősebb ember szerveit nem lehet átültetni egy másik betegbe, ezért Saronnak csupán a veséit használhatják, amihez két fia, Omri és Gilad beleegyezése is kell.
Az izraeli közvélemény megrendült a miniszterelnök válságos állapotától, az imaházakban és zsinagógákban százak imádkoznak Ariel Saron felépüléséért. Legtöbben a politikust tartják egyedül képesnek arra, hogy folytassa a megkezdett békefolyamatot a palesztinokkal. Ugyanakkor a jeruzsálemi politikai elit már az utódlásra készül. A közelgő választásokon
a baloldali Munkapárt ellenfeleként két jobboldali politikai erő száll majd harcba Izrael vezetéséért, a Likud, Benjamin Netanjahuval az élen, illetve a Likudból puccsszerűen kiszakadt Kadima, Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök vezetésével. Olmert helyzete bizonytalan, a politikus a Likud párt listáján csak a 33. helyen szerepelt az előző választásokon, ezért kétséges, hogy győzelemre viheti-e a Kadimát a Likud ellenében. Saron betegsége azonban a Likud erős embere, Benjamin Netanjahu nagy visszatérésének lehetőségét jelenti. A korábban már miniszterelnökként is bemutatkozott jobboldali politikus lényegesen jobb esélyekkel indul a választásokon, mint vetélytársai. Az izraeli kormány jelenleg minden eszközzel bizonyítani igyekszik, hogy Saron betegsége ellenére is megőrizte cselekvőkészségét. A vasárnap reggel tartott kormányülésen a közelgő palesztin választások álltak a megbeszélések előterében. Izrael ugyanis korábban kilátásba helyezte, hogy megtiltja a területén élő palesztinoknak a voksolásban való részvételt, ha a Hamasz terrorszervezet politikai szárnya is indulhat a választásokon. A palesztinok ezt a békeszerződés felrúgásaként értelmezik, az ugyanis kimondja, hogy azoknak a palesztinoknak is joguk van szavazni, akik az izraeli területen élnek.
A Hamasz azonban az egész békefolyamatot megakasztja, a terrorszervezet ugyanis bejelentette, hogy győzelme esetén megszakítja a további tárgyalásokat Izraellel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!