Hírek

2006.01.23. 00:00

Mézesmadzag, populizmus

A kis pártok a hét végén elkezdték a kampányt. Mindkét szervezet magát tekinti az igazi többpártrendszer garanciájának.

Tibay Gábor–Bánky Bea

„A választás tétje az, hogy a többség hazug mesevilágra szavaz-e áprilisban, vagy a normális Magyarországra” – jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt országos választmányának szombati ülésén. A pártelnök hozzátette: a gazdasági elemzők a pártot kormányzati garanciának tekintik. Az elnök a két nagy politikai erőt egyaránt támadva azt mondta: a felelőtlen ígéretekkel balról és jobbról is kísért a kádári rendszer, de az MDF „nem lesz partner a hazudozásban”. Dávid Ibolya kijelentette: a nagyok „mézesmadzag-politikája” nem tükröz felelős gondolkodást, és csak remélni tudja, hogy a pártoknak emögött „igazi programjuk” is van. Dávid Ibolya szólt arról, hogy a párt támogatja az egykulcsos, 18 százalékos szja-t, a tudásalapú társadalom fejlesztését. Kijelentette: folytatják a korrupcióellenes harcot.
Az MDF-választmány nem határozott arról, hogy Sisák Imre és Gémesi György közös Fidesz–KDNP–MDF-jelöltként indul-e. Úgy tudjuk, a párt csak akkor lesz hajlandó közös jelölteket támogatni, ha azok bejutásuk után az MDF padsoraiban foglalnak helyet. Az országos lista vezetőjének Dávid Ibolyát választották.
„Belépek az SZDSZ-be” – jelentette be Kóka János a liberális párt vasárnapi kampányindító küldöttgyűlésén, miközben felmutatta jelentkezését az öszszegyűlt közel ötszáz küldöttnek. „Lélekben mindig liberális voltam” – indokolta döntését.
„A liberális párt célja, hogy jól szerepeljen a választásokon, kormányzati pozícióba kerüljön. Ezenkívül annak megakadályozása, hogy a demagógia, a populizmus, a politikai gátlástalanság hatalomra kerüljön” – mondta beszédében Kuncze Gábor.
A pártelnök arról beszélt, hogy elutasítják a kétpártrendszert, szükség van a kis pártokra, mert „elegük van az egy logikára felfűzött, mellébeszélő, kutyába lemenő kampányból”.
Az SZDSZ vezetője eddig elért céljaik közül kiemelte a diplomás minimálbér bevezetését és a kötelező sorkatonaság eltörlését. Pártja érdemei közé sorolta a miniszterelnök-váltást is, amely „kellett ahhoz, hogy a koalíció pártjai visszaszerezzék a folytatás esélyét a következő kormányzati ciklusban is”. Kuncze Gábor elismerte, hogy az egészségügy „rendbetételét” nem sikerült elérni. Hozzátette: az átalakítást a többi párt saját elképzelések nélkül utasította el. Kuncze a bürokrácia csökkentését, egykulcsos, 20 százalékos adó bevezetését és versenyképes oktatást ígért.
A küldöttek végül egy ellenszavazattal elfogadták a párt programját. Az SZDSZ elnöke nyolcszázalékos választási eredményben bízik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!