Hírek

2006.01.09. 15:27

Motorbiciklin is ravataloznak

Még mindig a csömöri az egyetlen magántemető az országban. Egyre többen fordulnak hozzájuk, mert speciális szolgáltatásokra is vállalkoznak. Ebben a fővárosi temetők sem akarnak lemaradni.

Rados Virág

Nem vált be a kávézó ötlete a csömöri magántemetőben - mondja Merksz Istvánné, az intézmény kereskedelmi vezetője. A vendéglátóhely veszteséges volt, így a végén már nem akadt vállalkozó, aki gondjaiba vette volna. A kis kerek asztalokkal diszkréten berendezett helyiséget vonakodtak használni azok, akik a temető egyéb szolgáltatásait igénybe vették. Mert hát micsoda dolog kapucsínót kortyolgatni, miközben kedves halottunk éppen a hamvaszókemencében porlad? Pedig nincs ebben semmi rossz - vélik a szakemberek. Élet és halál össszetartozik, csak mi csináltunk az utóbbiból tabut. A csömöri magántemető 2002. évi megnyitásakor elhangzott: az intézmény külhoni mintát követ. Nem egy európai országban akár a halotti tort is meg lehet rendezni a temető éttermében.

A csömöri temető törekszik a családias hangulatra - folytatja a vezető. Itt nem futószalagon, félóránként zajlanak a hamvasztások. Legföljebb kétóránként van egy-egy temetés. A hozzátartozók, ha kívánják, megnézhetik a felravatalozott koporsót, valamint azt, ahogyan lesüllyesztik a tumbába. A kemencéknél megvárhatják a hamvasztást, és két óra múlva elvihetik a földi maradványokat. A folyosón gyertyák égnek, és szól a zene, kérésre a halott kedvenc melódiája. Volt, akit a motorbiciklijén ravataloztak fel, mert életében a kétkerekű járgány volt a mindene. Rendeztek projektoros temetést is: kivetítették a régi családi fényképeket.

A hamvasztókemence egész nap működik, de egy héten csak öt-hat család akarja végignézni a történéseket. Vannak, akik beszélgetést igényelnek: finom társalgást, amely vigaszt nyújt. A Csömörön dolgozó gárdától ezt is megkapják.

Akadnak távol-keleti megrendelők, itt élő kínaiak és vietnámiak. A miénktől nagyban eltérő temetkezési szokásaiknak csak Csömörön hódolhatnak. Először is azért, mert elég nagy hozzá a helyiség, amely népes családjaikat befogadja. A keletiek gyakran magukkal hozzák a halott ruháit, amelyeket rátehetnek a hamvasztókoporsóra. Esetleg pénzt raknak oda zacskóban: az elhunytnak legyen mit magával vinnie a túlvilágra.

Tavaly egy idős úr kereste fel a temető igazgatóját - meséli Merkszné -, és elkérte a hölgy névjegykártyáját. Kijelentette: ő ugyan nem hajlandó máshová temetkezni. Három hét múlva jelentkezett a család: az úr meghalt, a hozzátartozók pedig megrendelnék a szolgáltatást. A hamvakat egyre többen viszik haza. A régi nagy urnák mellett léteznek már kristályból készült, gömböt vagy sziklát formázó kis edények, amelyek harmonikusabban illeszkednek az otthoni környezetbe.

A csömöri temető ugyan magánkézben van, de üzemeltetője a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI Rt.) Ők biztosítják a szakembercsapatot. Ami pedig a különleges szolgáltatásokat illeti, nem akarnak lemaradni a Pest megyei intézmény mögött. Pedig nehéz újítani - mondja Somogyi Tibor, a társaság temetési osztályának vezetője. A piac ugyanis konzervatív. Hosszú évek kellenek, amíg a temetkezési szokások terén az emberek elfogadnak egy-egy rendhagyó megoldást. Ilyen kuriózum volt annak idején a szórásos temetés - ma már külön szóróparcella van az Új Köztemetőben, a Fiumei úti Sírkertben és az Óbudai Temetőben is. A hamvasztásnak szintén harminc év kellett, hogy a hagyományos koporsó mellett általánossá váljon. A temetések több mint hetven százaléka most már így történik.

A BTI Rt. különleges hangulatú helyeket teremt intézményeiben. Az első negyedévben adják át az exkluzív mediterrán parcellát a Farkasréti temetőben. A több mint félmilliárdos beruházásnak köszönhetően különleges növények, csodaszép burkolat fogadja majd az itt járót. A hely nem lesz zsúfolt, vagyis nem tornyosulnak majd egymás hegyén-hátán a sírhelyek. A parcellát hegyoldalon alakítják ki; a kriptafülkék, sírboltok és urnás helyek értékesítését már elkezdték.

Az Új Köztemetőben két ravatalozót összevonnak, így szintén az idei első negyedévben elkészülhetnek az új urnafülkék. Lejárati idejük akár száz év is lehet. Ez alternatívát nyújt azoknak, akik nem vallásuk miatt, hanem anyagi okokból helyezik el szeretteik maradványait valamelyik templomban. Képtelenek lennének ugyanis egy fülkét száz évre megváltani - mondja Somogyi Tibor.

A szolgáltatások köre a budapesti temetőkben is bővül. A Fiumei úti Sírkert úgynevezett „kormányvárójában” szerényebb halotti tort lehet rendezni. Somogyi szerint egy kávézónak ugyanígy lehet létjogosultsága a temetőben. Itt megvendégelhetjük a rokonságot. A másfél óra, amíg a hamvasztás lezajlik, kulturált körülmények között telhet el. Bajok vannak viszont a tisztasággal - teszi hozzá az osztályvezető. A tizennégy fővárosi temető egyikében sem tudnak kitenni annyi szemétgyűjtő konténert, amennyi a látogatóknak elég lenne. A falusi temetők e téren sokkal kulturáltabbak - ott nem divat eldobálni a szemetet, a hervadt virágot. De már a Budapesthez tartozó Cinkotán is rendet talál az ember. Az Új Köztemető 200 hektárján azonban, amely a Belvárosnál nagyobb terület, komoly próbatétel tisztaságot tartani.

A BTI Rt. szintén igyekszik eleget tenni a rokonok óhajának. Kitalálnak saját rendezvényeket is. Minden nyáron meghirdetik például A csend napja című pályázatot, amelyre bárki bármilyen képpel jelentkezhet. A felhívásra ezrével szoktak érkezni a festmények. Idegenvezetést ugyancsak tartanak, hiszen a Fiumei úti Sírkert valóságos nyitott történelemkönyv. Iskolások, nyugdíjasok, külföldiek zarándokolnak el Kossuth, Batthyány, Deák, Jókai, sőt, Kádár János vagy Antall József sírhelyéhez. A helyi Kegyeleti Múzeum pedig - nevéből is adódóan - a kegyeleti kultúrát hivatott ébren tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!