Hírek

2006.01.10. 14:46

Nukleáris kísérletek Iránban

Az atomkísérleti létesítmények zárának feltörése után tegnap Irán leverte a natanzi dúsítóüzem pecsétjeit is.

E. Cs.

A műveletnél jelen voltak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői. Teheránban eközben hangsúlyozzák, hogy csak a két éve felfüggesztett nukleáris kísérleteket folytatják, s nincs szó fűtőanyag-gyártásáról. Mohammad Szaidi, az iráni atom-energetikai szervezet helyettes vezetője kijelentette: „Tudjuk, mi a különbség a nukleáris-fűtőanyag kutatás és a nuleáris-fűtőanyag gyártás között. A gyártás függőben marad.”

Az Egyesült Államok továbbra is azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, míg Teherán ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy nukleáris erőműveket építsen. Az Európai Unió közvetítési kísérletei tavaly augusztusban megfeneklettek. A nemzetközi közösség kilátásba helyezte, hogy ha Irán folytatja nukleáris programját, az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik. Moszkva középutas megoldást javasolt: felajánlotta, hogy orosz területen végezzék az iráni atomerőművek fűtőanyagainak dúsítását, megfosztva ezzel Teheránt bomba készítésére alkalmas uránizotóp gyártásának lehetőségétől. A tárgyalások azonban e téren is félbeszakadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!