Hírek

2006.01.26. 00:00

Pápai tanítás a szeretetről

E. Cs.

Tegnaptól teljes terjedelmében olvasható XVI. Benedek első enciklikája. A teológiai dokumentum lényege már hetek óta ismert: az enciklika a szeretetről szól. Címe Szent János első levelének sorait idézi: Az Isten – szeretet. Az első részben a teológus pápa különbséget tesz a testi szerelem és a hittel teli szeretet között, hangsúlyozva, hogy a teljességet „a másik iránti kizárólagos szeretet adja”. A szerelem és az ember puszta áruvá válik a hit nélküli szexualitással – hangoztatja a dokumentum.
Az enciklika második felében
a szeretet egyházi és szociális szerepéről, a karitatív tevékenységről van szó, amely „nem köthető sem ideológiai, sem politikai irányzathoz”.
Az enciklikát eredetileg karácsonyra ígérték, de a javítások és a fordítás miatt mostanáig tolódott a megjelenése. Összesen ötvenegy fejezetből áll, és 40 oldal a terjedelme. A német nyelven írt eredeti dokumentumot XVI. Benedek a hittani kongregációval és a Cor Unum karitatív pápatanáccsal együtt véglegesítette. A bonyolult, összetett  szöveget várhatóan teológusok, egyházi szakértők fogják hamarosan elemezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!