Hírek

2006.01.12. 07:52

Pinochetet ismét szabadlábon

Csütörtök hajnalban közölték, hogy óvadék ellenében megszüntették a volt chilei diktátor, Augusto Pinochet házi őrizetét.

BAMA

Az óvadék  kifizetésére annak ellenére sor került, hogy az ex-dikdtátor ügyvédje azt nyilatkozta, nem áll rendelkezésükre elegendő pénz (kb. 4 millió forintnak megfelelő összeg), hogy a kért óvadékot megfizesse.

A 90 esztendős Pinochet házi őrizetét még tavaly novemberben rendelték el az úgynevezett Colombo-hadművelettel kapcsolatban. Az akcióban a chilei baloldali Forradalmi Mozgalom (MIR) 119 tagját gyilkolták meg 1975-ben. Augusto Pinochet diktatúrája 1973-tól 1990-ig tartott. A volt államfő és extábornok ez idő alatt számos durva emberjogsértési ügyet követett el, amiért a közelmúltban megfosztották mentelmi jogától. A Pionochet-rendszert mintegy háromezer ember halála vagy eltűnése terheli. Vádolják továbbá a volt diktátort adócsalással is, miután felfedezték külföldi, köztük amerikai és svájci bankokban vezetett titkos számláit. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!