Hírek

2006.01.12. 06:55

Robbantottak Törökbálinton?

Egy a napokban előkerült magnófelvételen egy férfi azt állítja: két kilogramm TNT-vel hat ismeretlen robbantotta fel a törökbálinti pirotechnikai raktárat. Az ügyészség még vizsgálja, kinek van igaza.

Nagy Eszter Dóra

Többek közt egy budapesti egyetemi oktatót és egy szabolcsi rendőrtisztet tart felelősnek a törökbálinti pirotechnikai raktárban történt robbanásért egy volt rendőr – derül ki abból a lapunk birtokába jutott hangfelvételből, amelyen a gyanúsítottak és az őket az üggyel kapcsolatban megkereső T. Gábor volt szabolcsi rendőr beszélgetése hallható. A 2004 augusztusában három halálos áldozatot követelő robbanás miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a tulajdonos Pyro-Technik Kft. négy vezetőjét gyanúsította meg. Az iratismertetés tegnap zárult le, ám az ügy még hagy kérdéseket maga után.

A gyanúsítottakat elmondásuk szerint novemberben kereste fel a volt szabolcsi rendőr azzal, hogy információkat tud szolgáltatni a történtekről. A találkozón készült hangfelvételből kiderül: T. Gábor szerint egy másik szabolcsi, büntetett előéletű volt rendőr öt román állampolgárral hajtotta végre a robbantást.

A helyszínen még verekedés is volt, mert az alkalmazottak észrevették a helyszínre két autóval és két kilogramm TNT-vel érkező idegeneket. T. Gábor azt mondta: a történtek hátterében az áll, hogy így akarták a céget tönkretenni. A bűncselekményt egy egyetemi oktató irányította, aki mindezért jelentős összeget kapott kínai befektetőktől. A tanár a volt rendőrtiszthez, az pedig a végrehajtókhoz fordult – meséli el a szalagon a férfi, aki saját bevallása szerint személyes boszszúból beszélt a történtekről.

A felvétel csak most került elő, miután kiderült: T. Gábor teljesen mást mondott a rendőröknek. A férfi a nyomozóknak azt vallotta: a gyanúsítottak keresték meg őt azzal, hogy százezer forintért tanúskodjon mellettük. Ezért a rendőrség hamis tanúzásra való felbujtás miatt tett feljelentést az ügyészségen, a gyanúsítottak pedig a tanú ellen éltek panasszal. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra sem reagált a felvételre. A Fővá-rosi Főügyészség szóvivője, Varga Jenő is csak annyit mondott: a két ügyet együtt vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!