Hírek

2006.01.02. 00:00

Sólyom a pártoknak üzent

Mind a kormányoldal, mind az ellenzék egyetértett Sólyom László államfő újévi szavaival. Voltak, akik a közvetítés után felháborodtak a nemzeti jelképek hiányán.

Bánky Bea

„Arra lennék büszke, ha Magyarországon nem lehetne lejárató kampánnyal választást nyerni” – mondta Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében, amelynek központi eleme az idei parlamenti választás volt. Felemelte szavát a lejárató propaganda és a teljesíthetetlen ígérgetések ellen, üzenetét a versengő pártoknak címezte. Ugyanakkor az állampolgárok egyéni felelősségére is felhívta a figyelmet. Kiemelte: a felelős ember reális, hosszú távú programokra kíváncsi, és annak jelét akarja látni, hogy az adott párt elég elszánt ahhoz, hogy be is váltsa ígéreteit.

„Sok jelét látom annak, hogy az embereknek elegük van abból, hogy a politikában ellenségképpel dolgoznak” – üzente a versengő pártoknak a köztársasági elnök a Magyar Televízió január elsején délelőtt sugárzott adásában. Utalt azokra az időkre, amelyeket a faji alapon gyártott ellenség, az osztályellenség, a külső és a belső ellenség elleni küzdelem uralt. Sólyom László szerint a rendszerváltás utáni politika súlyos bűne, hogy nem szüntette meg ezt a látásmódot. Ugyanakkor bízik abban, hogy a magyar politikai életben is meghonosodik a pozitívumokra épülő minta. Demokratikus pártok versenyeznek, ezért nem viszi romlásba az országot, bármelyik is győz – jelentette ki a választásokkal kapcsolatban. Figyelmeztetett: az élet korántsem négyéves választási ciklusokból áll. A köztársasági elnök a választásokkal kapcsolatban korábban már kijelentette: nem kíván konzultálni a pártokkal a szavazás időpontjáról. A szakértők azonban áprilisi választást tartanak elképzelhetőnek.

Úgy tűnik, mind a kormánypártok, mind pedig az ellenzék megértette a köztársasági elnök üzenetét. Az MSZP frakcióvezetője Sólyom László újévi köszöntője után tegnap közölte: a szocialista párt kész arra, hogy ne szálljon be a pártok ígéretlicitjébe; ehelyett hosszú távú és felelős programokkal szeretne nyerni. Lendvai Ildikó megfogalmazta a feladatokat: a szegénység elleni küzdelem folytatása és takarékosabb állam megszervezése.

„A Fidesz egyetért az államfő újévi beszédének minden gondolatával” – mondta az ellenzéki párt parlamenti frakciójának szóvivője, aki őszinte és szép beszédként értékelte Sólyom László szavait. „Az emelkedett beszéd minden emberhez, minden magyarhoz közvetlenül szólt, de az a helyes, hogyha a benne foglaltakat a pártok is megértik és megszívlelik” – tette hozzá Halász János.

Dávid Ibolya egyetért a köszöntő minden szavával. Az MDF elnöke szerint a két nagy párthoz szólt a lejárató kampány elleni beszéd. Szerinte az MDF úgy vesz részt a választásokon, ahogy azt az államfő megfogalmazta: felelősen, reális programmal.

„Az SZDSZ egyetért azzal, hogy az elnök beszédében a populizmus veszélyére figyelmeztet” – mondta Fodor Gábor ügyvivő. A párt szerint a hazudozás, az ígérgetés és a nagyotmondás a legnagyobb probléma a közéletben.

Többen nehezményezték a jelképek hiányát

Sólyom László – elődeivel, Göncz Árpáddal és Mádl Ferenccel ellentétben – nem szilveszteréjfélkor, hanem újévkor, napközben mondott beszédet. A felvételt a köztársasági elnök dolgozószobájában rögzítették, a háttérben nem volt ott a korábbi államfői köszöntők alatt látható nemzetiszínű zászló, sem más országjelvény. A Honfoglalás 2000 nevű egyesület szerint az államfő egyenesen „megsértette a nemzetet” azzal, hogy nem a lobogó előtt mondta el újévi beszédét. Sólyom László „lesújtó újévi megnyilvánulása, az alkalomhoz illő ünnepélyes környezet hiánya csalódást okozott mindazoknak, akik hónapokkal ezelőtt üdvözölték megválasztását” – áll a szervezet tegnapi közleményében. Az egyesület tiltakozó iratot kíván átadni az elnöknek a nemzet megsértése miatt a Sándor-palota előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!