2006.01.31. 10:50
Sört és pálinkát iszunk
Több jeges teát, égetett szeszes italt, ásványvizet és kávét fogyasztottunk 2004 december és 2005 november között az előző hasonló időszakhoz képest.
Ezzel szemben stagnált a sör, a gyümölcs-, illetve zöldséglé, míg a szénsavas üdítőital némileg csökkent, áll az ACNielsen HoReCa (hotel, étterem, catering) szektorban készült felmérésében.
A legnagyobb forgalmú sör értékesítéséből a vendéglátóhelyek közül majdnem 42 százalék jut az úgynevezett volumenhelyekre, azaz kocsmákra és büfékre. További 25 - 25 százalékot visznek el az éttermek valamint a minőségi italfogyasztó helyek. Az éttermek pozíciója némileg javult, mégpedig a kocsmák és a minőségi italfogyasztó helyek rovására. Az esti szórakozóhelyek és szálláshelyek együttes részesedése is kisebb 10 százaléknál.
A vendéglátásban eladott sör 62 százaléka üveges, további 35 százaléka csapolt, míg a többi fémdobozban kerül a vendégek elé. Utóbbinál némi csökkenés tapasztalható. Az átlagárak nőttek: Az eladások zömét képviselő alkoholos sörért literenként 5 százalékkal, az alkoholmentesért pedig 6 százalékkal kértek többet tavaly novemberben, mint egy évvel korábban. A csapolt sör átlagára valamivel nagyobb ütemben emelkedett, mint az üvegesé. Előbbi literenként 454, utóbbi pedig 436 forintba került múlt év novemberben. (mfor)