Hírek

2006.01.04. 00:00

Súlytalan nemzeti vízum?

Kevesen ismerik még Romániában a nemzeti vízumot. Helyi magyar politikusok szerint az új típusú utazási okmány nem pótolja a kettős állampolgárságot.

Lukács János–Csák Elemér

Ritka eset, hogy az egymással szembenálló két erdélyi politikai alakulat, az RMDSZ és az MPSZ képviselői egyetértsenek valamely kérdés kapcsán. A január elsejétől kérvényezhető nemzeti vízumot illetően viszont nincs köztük nézeteltérés, úgy érzik, a hosszabb magyarországi tartózkodást lehetővé tevő vízum csupán pótcselekvés. „Nem lehet ezzel kiváltani a kettős állampolgárságot” – mondta el kérdésünkre Antal Árpád RMDSZ-képviselő. A politikus úgy látja, a magyar kormány ily módon szeretné kipipálni ezt a problémát, tekintettel a választási évre. Antal Árpád bízik abban, hogy 2007. január elsején Románia is csatlakozik majd az Európai Unióhoz, így véleménye szerint a nemzeti vízumnak nincs igazán súlya.

A képviselő véleményét ezúttal politikai ellenfele, Gazda Zoltán is osztja. A Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki elnöke olyan, díszekkel teleaggatott karácsonyfaként jellemezte a nemzeti vízumot, amely mögött nincs ott a Kisjézus születése. „Az erdélyi magyarság számára ez a gesztus igazából nem jelent semmit” – fogalmazott Gazda, majd némileg finomítva véleményén, így folytatta: „Nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs erre szükség, de nem ez a megoldás.” Szerinte mindenképpen biztosítani kellene a határok elhagyása nélküli kettős állampolgárságot.

A nemzeti vízumot illetően egyébként Erdélyben meglehetős nagy még a tájékozatlanság. Több embertől is hallani lehet a rémhírt, hogy ezentúl csak vízummal lehet majd Magyarországra utazni. A nemzeti vízum iránti érdeklődés viszont nemcsak a tájékozatlanság miatt csekély. Románia és Magyarország között ugyanis létezik egy kétoldalú egyezmény, amely eddig is lehetővé tette a 90 napos tartózkodást a szomszéd országban.

Tartózkodási engedélyre jogosít, de még csak a schengeni övezeten kívül

A Külügyminisztérium illetékese tavaly októberben adta át Románia, Horvátország, Szerbia és Montenegró, valamint Ukrajna budapesti nagykövetének azt a jegyzéket, amelyben a tárca bejelenti az úgynevezett nemzeti vízum bevezetését. Az új speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. A nemzeti vízum birtokában tulajdonosaik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságain hosszabb időre szóló tartózkodási engedélyt kapnak további kérelem benyújtása nélkül, amely Magyarország teljes jogú schengeni tagságát követően lehetővé teszi az engedély birtokosainak a továbbutazást a schengeni térség többi országába, összhangban a kormány célkitűzéseivel. Klekott Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának helyettes vezetője lapunknak elmondta: a nemzeti vízum kiadását intéző konzulokat és konzuli adminisztrátorokat időben felkészítették, és – mintegy 25 fő – december 15-én kiutaztak állomáshelyükre. A szakemberek megbízatásuk szerint több tájékoztatót tartottak, helyenként hetente hármat is. Feltehetően az ünnepek miatt eddig még nem volt kérelmező egyik országban sem. Egy új típusú vízumnál egyébként mindig nehéz előre megbecsülni, milyen fogadtatásra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!