Hírek

2006.01.07. 00:00

Szabadulhat a szőlőtől a gazda

December utolsó hetében jelent meg a hivatalos közlönyben a szőlőültetvények kivágási támogatásáról szóló rendelet. Első körben ötezer hektárban maximálták a keretet. Az ország több borvidékén termelők százai ettől várják sorsuk jobbra fordulását. A borászok másik fele aggódik, s van, aki úgy fogalmazott, hogy bűntény, ami itt történik, és azok is bűnösök, akik hagyják ezt elkövetni.

Mauthner Ilona

„Egerben 5800 hektáron termelnek szőlőt a gazdák. Az elmúlt két évben olyan mértékű volt a ráfizetésük, hogy 200 hektárt műveletlenül hagytak” – mondta Simon József, az egri hegyközség elnöke. Ebben a helyzetben a termelők egy része megváltásnak érezte, hogy megjelent a kivágási támogatásról szóló rendelet. Az egri borvidéken a borászok húsz százaléka próbál élni a támogatás adta lehetőséggel. Nem látnak más kiutat, a hamisításoktól nincs megtisztítva a piac, miközben a helyi vendéglőkben a borvidékekre jellemző bort nem lehet kapni. Simon József szerint bűntény, ami a borvidékekkel történik, és azok is bűnösök, akik hagyják ezt elkövetni.
„A kivágott szőlőtőke helyére nem lehet ötven évig másikat ültetni, akkor sem, ha új tulajdonosa lesz a területnek. Így minden egyes kivágott tőkével csökken hazánk szőlőültetvénye, de aki évek óta veszteséget termel, azt kár erről győzködni” – mondta Bálint Pál, a tolnai hegyközség elnöke. A szőlészeik harmadik éve nehéz helyzetben vannak. Eddig 27,5 hektárra jelentették be a kivágási igényt és kérték a támogatást.
Ribling Ferenc szekszárdi borász szerint sokan nincsenek tisztában vele, mit is vállalnak. Ő minden ismerősét lebeszéli a kivágásról. A gondokat, az alacsony borárat, ezzel szemben a magas termelési költséget Ribling Ferenc is ismeri, de bízik abban, hogy pár éven belül ismét keresett lesz a magyar bor mind a hazai, mind az uniós piacon.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárhelyettese tisztában van azzal, hogy nagyon sokan szeretnének támogatáshoz jutni. Szerinte egyfajta tisztuláshoz vezet az ültetvények kivágása, ugyanakkor jelzésértékű is az ágazat vezetőinek, hogy nagyok a gondok ezen a területen. Szilbernhorn László tázlári borász szerint az ötezer hektáros kivágási keret már betelt, hiszen csak Soltvadkert környékén ezer hektár körüli ültetvényre adtak be kérelmet a gazdák. Van, akinek bomba üzlet a támogatás, mert olyan területtől szabadul meg így, melynek már se jelene, se jövője nincs.

Ültetvénykivágási szabályok

ki kaphat, és ki nem? A szőlőültetvények kivágási támogatását a 110/2005. (XI. 24.) FVM-rendelet szabályozza. Az kérheti, aki művelés alatt álló területen véglegesen felhagy a szőlőműveléssel. A legkisebb támogatható terület 0,1 hektár. Nem kaphat, aki tíz borpiaci éven belül telepítette a szőlőjét, tíz éven belül támogatásban részesült, akinek a területén a kivágás már megkezdődött. A szőlő termőhelyi kataszterbe nem sorolt ültetvényre nem kérhető támogatás, s akkor sem, ha a tulajdonos vagy a haszonbérlő két éven belül vásárolta vagy vette bérbe a területet.

ki kaphat, és ki nem? A szőlőültetvények kivágási támogatását a 110/2005. (XI. 24.) FVM-rendelet szabályozza. Az kérheti, aki művelés alatt álló területen véglegesen felhagy a szőlőműveléssel. A legkisebb támogatható terület 0,1 hektár. Nem kaphat, aki tíz borpiaci éven belül telepítette a szőlőjét, tíz éven belül támogatásban részesült, akinek a területén a kivágás már megkezdődött. A szőlő termőhelyi kataszterbe nem sorolt ültetvényre nem kérhető támogatás, s akkor sem, ha a tulajdonos vagy a haszonbérlő két éven belül vásárolta vagy vette bérbe a területet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!