Hírek

2006.01.25. 00:00

Szervkivétel: nem kell engedély

Nem okoz alkotmányos visszásságot, törvénysértést, de még etikai vétséget sem az orvos, ha nem kéri az elhunyt hozzátartozójának hozzájárulását szervnek és szövetnek átültetés miatt való eltávolításához – olvasható Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában.

D. Á.

Szerinte a törvény alapján a hozzátartozó hozzájárulására csak kiskorúaknál van szükség. A gyakorlatban az orvosok azonban etikai szempontok miatt kérik a hozzájárulást, amelyet gyakran megtagadnak. Hazánkban személyes tiltakozó nyilatkozat ad lehetőséget arra, hogy az illető még életében megtagadja szerveinek későbbi felhasználását. Lenko-vics Barnabás szerint a szervátültetésre szoruló, életveszélyben lévő betegek élethez való joga az alapvető emberi jogok rangsorában első helyen áll.

Jól van a kislány

Sajtóinformációk szerint jól van, és hamarosan elkerül az intenzív osztályról az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést. A beavatkozással kapcsolatban hírzárlatot rendeltek el.

Sajtóinformációk szerint jól van, és hamarosan elkerül az intenzív osztályról az a két és fél éves kislány, akin néhány nappal ezelőtt Magyarországon másodikként végeztek élődonoros szervátültetést. A beavatkozással kapcsolatban hírzárlatot rendeltek el. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!