Hírek

2006.01.12. 12:22

Sztár lett a pápa merénylőjéből

Miután kiengedték Mehmet Ali Agcát isztambuli börtönéből, hívei hősként ünnepelték, virágesővel fogadták a merénylőt szállító autóra.

BAMA

Kiengedték csütörtökön reggel isztambuli börtönéből Mehmet Ali Agcát, a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét. A merénylőt több száz, a szabadon bocsátásra Isztambulba érkezett nacionalista híve ujjongással köszöntötte. 
 
Agcának, aki csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben, Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök 2000. június elején kegyelmezett meg, és június 14-én adták ki Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

A kék pulóvert és farmernadrágot viselő, 48 éves Agcát szállító fehér furgon, amelyet rendőrségi és más autók sora kísért, közép-európai idő szerint fél kilenckor gördült ki a szigorúan őrzött Kartal börtön kapuján. A várakozók között volt Adnan Agca, a merénylő fivére, aki a hozzátartozók boldogságát hangoztatta, és végtelen hálájáról biztosította a török államot. Agca hívei piros és fehér virágokat hajítottak a gépkocsira. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!