Hírek

2006.01.18. 19:31

Tárgyalások az Eurotransplanttal

„Február 9-én érkeznek hazánkba az Eurotransplant emberei, hogy a hazai szakemberekkel tárgyaljanak az esetleges csatlakozásról” – jelentette be szerdán Rácz Jenő a kormányszóvivői tájékoztatón.

Dreissiger Ágnes

Az egészségügyi miniszter szerint ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy az összes szervátültetésre váró gyermek felkerüljön a nemzetközi szervezet várólistájára, illetve valamennyi sürgős transzplantációra váró személy is helyet kapjon ott. A csatlakozásnak szerinte csak úgy van értelme, ha Magyarország ugyanannyi szervet kap vissza, mint amennyit ad az összesen hat országból álló szervezetnek. Emellett az olyan alternatív lehetőségeket is figyelembe kell venni, mint a kétoldalú megállapodások, amely keretein belül kapott egyébként új májat a hétfőn elhunyt négyéves kislány is. Az egészségügyi miniszter a két szerződés együttes alkalmazását sem zárta ki.

Rácz Jenő a Hungarotransplant Kht. jelentését idézve úgy fogalmazott: szervátültetés tekintetében felső osztályba léptünk. 2005-ben 283 donorjelentés érkezett 67 fekvőbeteg intézményből, ami 25 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest. Tavaly összesen 418 különféle transzplantációt végeztek el, összesen 181 donorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!