Hírek

2006.01.24. 00:00

Tegnap beiktatták Bolívia elsÕ indián elnökét

F. K.


Felesküdött Dél-Amerika elsÕ indián származású elnöke, a szocialista Evo Morales. Morales az ünnepségre meghívott tucatnyi külföldi államfÕ és ötven országból érkezett félezer vendég elÕtt mondott beszédében többek között azt hangoztatta, hogy megválasztásával „kezd véget érni” a 8,5 milliós ország lakosságának 60 százalékát adó indiánok több száz éves elnyomatása és hátrányos megkülönböztetése. Az egykori lámapásztorból államfÕvé emelkedett Morales híveinek korábban azt ígérte, hogy kisegíti országát a szegénység mocsarából. Morales tervei között szerepel a multinacionális gázkitermelÕ vállalatokkal kötött szerzÕdések felülvizsgálata és a kokacserje hagyományos célból történÕ termesztésének engedélyezése is.
Portugáliának 32 év után ismét jobboldali államfÕje lesz, mivel tegnap Anibal Cavaco Silva már az elsÕ fordulóban megszerezte a szavazatok több mint felét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!