Hírek

2006.01.27. 16:51

Terror és népkonyha

Valószínűleg hosszú időre megszakad a közel-keleti békefolyamat a Hamasz választási győzelme után. Izrael pénzügyi szankciókat helyezett kilátásba, miután a radikális szervezet alakíthat kormányt.

Farkas Károly

A szerdai palesztinai parlamenti választásokat elsöprő fölénnyel megnyerő radikális szervezetet, a Hamászt kérte fel pénteken Mahmud Abbasz elnök kormányalakításra. Abbasz ugyanakkor hozzátette, hogy folytatja a béketárgyalásokat, ebben a Hamász győzelme sem befolyásolja. Közben az eddig kormányzó Fatah híveinek egy része a kudarcért a párt vezetőit – elsősorban Abbaszt – hibáztatja, és lemondását követeli. A voksoláson a radikális Hamasz a törvényhozás 132 helyéből 76-ot szerzett meg, míg a Fatah csak 43-at.

Izrael már most kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a Hamasszal. Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök közleménye szerint Izrael „vaskézzel” folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. Az izraeli sajtó is csalódottságának adott hangot a választások eredményét illetően. A Haarec izraeli napilap internetes kiadása szerint bebizonyosodott, hogy a „demokráciát nem lehet az arab világba exportálni, mert az csak az iszlámista radikálisok metgerősödéséhez vezet”.

A nemzetközi közösség több tagja – köztük Magyarország – aggodalmának adott hangot a közel-keleti fejlemények kapcsán. Kofi Annan ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a Hamásznak le kell tennie a fegyvert, ha részt akar venni a kormányzásban. „Az Európai Unió számára teljesen új helyzetet teremthet, ha valóban a Hamász győzött a palesztin választásokon” – mondta Javier Solana. Az unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja szerint az európai országok Izrael elismerését és egy olyan békés megoldást akarnak, amely elvezet a két állam együttéléséhez. Az Európai Bizottság külügyi felelőse, Benita Ferrero-Waldner azt közölte, hogy az unió bármilyen palesztin kormánnyal kész együttműködni, de csak akkor, ha az békés eszközöket használ. Ugyanakkor az Európai Unió továbbra is folyósítja a palesztin államnak szánt segélyeket.

George W. Bush amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok addig nem tárgyal a Hamasszal, amíg az nem mond le Izrael megsemmisítésével kapcsolatos céljáról. „Nem látom, miként lehetnénk partnerek a békében, ha valaki le akarja rombolni azt az országot, amelyről a tervünkben szó van” – mondta Bush.

Nagy-Britannia miniszterelnöke szerint a palesztin nép gondjaira csak a demokrácia, valamint Izrael és a független palesztin állam békés egymás mellett élése jelenthet megoldást. „Mi természetesen elismerjük, hogy a Hamasz szerezte meg a mandátumokat. Azt hiszem, fontos lenne, hogy a Hamasz belássa, egy olyan fordulóponthoz érkezett, amikor el kell döntenie, hogy a demokráciát vagy az erőszakot választja” – nyilatkozta Tony Blair.

Magyar értékelés szerint alapvető fontosságú, hogy az új palesztin kormány – bármilyen összetételű legyen is – továbbra is vesse el az erőszak minden formáját. Elengedhetetlen továbbá, hogy az új összetételű palesztin parlament és a kormány erősítse meg elkötelezettségét a közel-keleti konfliktus békés megoldása mellett.

Szinte csak Iránban üdvözölték a Hamász választási győzelmét, amivel az iráni vezetők szerint a palesztin nép az Izraellel szembeni ellenállás folytatása mellett döntött.

Izrael elzárja a palesztinok pénzügyi forrásait

Izraelnek „gyakorlati problémái” lehetnek a palesztinoknak járó vámbevétel átutalásával közölte az izraeli pénzügyminisztérium egyik illetékese pénteken a davosi Világgazdasági Fórumon. Ezzel arra a vámra és forgalmi adóra utalt, amelyet Izrael szed be a palesztinok nevében, s ami a palesztin költségvetés legfőbb bevételi forrása. A palesztin gazdasági miniszter ugyanezen a fórumon elmondta, hogy a Palesztin Hatóság súlyos gondba kerül, ha Izrael nem utalja át a szokásos havi 40-50 millió dollárnyi összeget. „Izrael köteles fizetni, ez nem adomány. Honnan máshonnan jöhetne a 135 ezer alkalmazott fizetése?” – mondta Mazen Szunukrut és kiemelte, hogy ha a béreket nem fizetik ki, az csak további erőszakhoz vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!